Prinţul Charles, în vizită în elegantul palat ce găzduieşte Institutul Cultural Român din Londra

Prinţul de Wales a fost prezent joi, pentru mai bine de o oră, în elegantul palat ce găzduieşte Institutul Cultural Român din Londra, pentru a vizita expoziţia de acuarele asociată volumului bibliofil “Transylvania Florilegium”

Prinţul de Wales a fost prezent joi, pentru mai bine de o oră, în elegantul palat ce găzduieşte Institutul Cultural Român din Londra, pentru a vizita expoziţia de acuarele asociată volumului bibliofil “Transylvania Florilegium”, care celebrează unicitatea şi extraordinara diversitate a patrimoniului natural românesc şi pentru a participa la lansarea albumului omonim, apărut în condiţii de lux la Editura Addison Publications.

Oaspetele a fost întâmpinat de preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu şi de directorul ICR Londra, Dorian Branea. Vizita s-a efectuat în prezenţa ambasadorului României în Marea Britanie, Dan Mihalache şi a reprezentanţilor Addison Publications, Sir Nicholas Pearson şi Lady Henrietta Pearson, iniţiatorii expoziţiei şi albumului aferent.

Printre invitaţi s-au numărat o parte dintre cei 36 de artişti din întreaga lume care semnează cele 124 de acuarele, personalităţi ale scenei culturale londoneze, lideri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie, precum şi diplomaţi şi diplomaţi culturali afiliaţi misiunilor româneşti din Londra şi parteneri ai acestora.

De-a lungul vizitei, Liliana Ţuroiu a discutat cu înaltul oaspete despre colaborarea ICR cu Fundaţia „Prinţul de Wales”, în multiplele proiecte de conservare a patrimoniului pe care Prinţul Charles le derulează în România. De asemenea, preşedintele I.C.R. a folosit acest prilej pentru a-i mulţumi moştenitorului coroanei britanice că a acceptat ca Fundaţia „Prinţul de Wales” din România să devină unul dintre partenerii Institutului Cultural Român în derularea programului de celebrare a Centenarului Marii Uniri.

Cu această ocazie, AS.. Prinţul Charles a vizitat pentru a doua oară sediul londonez al Institutului Cultural Român, după ce, în anul 2014, a acceptat invitaţia de a participa la vernisajul unei expoziţii de peisaje transilvane, care a fost realizată, la fel ca ”Transylvania Florilegium”, la propunerea şi cu sprijinul său. Cu prilejul vizitei de acum patru ani, moştenitorul coroanei britanice a păşit pentru prima dată într-o misiune diplomatică românească.

Atât lansarea albumului, cât şi expoziţia de la Institutul Cultural Român din Londra au făcut în ultimele zile obiectul unor articole elogioase în presa cea mai influentă, dacă e să amintim doar cotidianul The Guardian sau revista de specialitate Gardens Illustrated, care au subliniat singularitatea ecosistemului de plante rare al României, fără corespondent în alte părţi ale Europei. Albumul de lux “Transylvania Florilegium”, îngrijit de reputatul profesor şi botanist dr. John Akeroyd, cu o prefaţă semnată de însuşi A.S.R. Prinţul de Wales, va apărea în două volume şi un total de 124 de planşe realizate de-a lungul a şapte ani.

Evenimentul multi-art organizat în jurul acestei apariţii editoriale excepţionale dedicate biodiversităţii româneşti face parte din programul Institutului Cultural Român de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri. Vernisajul expoziţiei şi lansarea volumului sunt completate, în intervalul 23-24 mai, de o prelegere a dr. John Akeroyd, botanistul A.S.R. Prinţul Charles, despre bogăţia florei din România, de o expoziţie de fotografie digitală având ca temă parcurile din Bucureşti, precum şi de inaugurarea unei instalaţii botanico-artistice, numită „Grădina Marii Uniri”, în piaţa Belgrave Square din apropierea Palatului Buckingham.