Premiul Nobel 2020 pentru Fizică, acordat pentru descoperiri în domeniul găurilor negre

Cercetătorii Roger Penrose, Reinhard Genzel şi Andrea Ghez au fost recompensaţi marţi cu premiul Nobel pentru Fizică pe anul 2020, a anunţat Goran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.

Roger Penrose va primi jumătate din premiu, pentru „descoperirea faptului că formarea găurilor negre reprezintă o predicţie robustă a teoriei relativităţii generale”.

Reinhard Genzel şi Andrea Ghez vor împărţi cealaltă jumătate a premiului, pentru „descoperirea unui obiect compact supermasiv în centrul galaxiei noastre”, potrivit comunicatului oficial publicat de Comitetul Nobel.

Andrea Ghez este a patra femeie care câștigă Nobelul pentru Fizică.

În 2019, premiul Nobel pentru Fizică a fost atribuit cercetătorilor James Peebles – pentru descoperiri teoretice în domeniul cosmologiei – şi Michel Mayor şi Didier Queloz – pentru descoperirea unei exoplanete pe orbita unei stele din categoria Soarelui.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul Economiei, premiile Nobel au fost iniţiate de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), în creştere faţă de suma de 9 milioane de coroane suedeze primită de laureaţii din anii precedenţi.