Premiul Nobel pentru medicină pe 2015

William C. Campbell (Irlanda) şi Satoshi Ōmura (Japonia) au fost recompensaţi pentru descoperirile privind o nouă terapie împotriva infecţiilor cauzate de viermi cilindrici, în timp ce Youyou Tu (China) a fost premiată pentru descoperirile ei privind o nouă terapie împotriva malariei.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat anul trecut, cercetătorilor John O’Keefe (Statele Unite), May-Britt Moser (Norvegia) şi Edvard Moser (Norvegia) care au fost recompensaţi pentru „cercetări asupra celulelor care constituie un sistem de poziţionare în creier”, potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.

Update: marți, 6 octombrie

Cercetătorii japonez Takaaki Kajita şi canadian Arthur B. McDonald au primit premiul Nobel pentru fizică pentru contribuţiile lor semnificative în ceea ce priveşte experimentele care au demonstrat că particulele neutrino îşi modifică identităţile, metamorfoză care implică faptul că acestea au masă.

Potrivit Comitetului Nobel, această descoperire a schimbat felul în care oamenii înţeleg procesele ce au loc la cele mai mici niveluri ale materiei şi care se pot dovedi cruciale pentru înţelegerea Universului.

Câştigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel – va fi anunţat vineri.

Detalii pe site-ul Nobelprize.org