Președinta Maia Sandu în vizită oficială la Timișoara și Arad

Getting your Trinity Audio player ready...

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află în acest sfârșit de săptămână într-o vizită oficială în Timișoara și Arad, marcând o etapă importantă în consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și România.

În cadrul acestei vizite, vineri după-amiază, Maia Sandu a avut programată o întâlnire cu reprezentanții comunității de basarabeni din Timișoara, un moment esențial pentru consolidarea legăturilor dintre diaspora moldovenească și țara de origine, eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Timișoara.

Momentul culminant al vizitei sale va avea loc sâmbătă, când Maia Sandu va fi onorată cu Premiul „Timișoara pentru Valori Europene”. Acest premiu, instituit de Municipalitatea Timișoarei, este acordat personalităților recunoscute internațional care promovează sau apără valorile europene atât în interiorul cât și în afara Uniunii Europene. Maia Sandu este prima laureată a acestui premiu, fiind aleasă pentru claritatea viziunii sale europene și determinarea cu care urmărește acest obiectiv, în ciuda scepticismului internațional.

Juriul care a desemnat-o pe Maia Sandu ca primă laureată este format din personalități marcante atât din România, cât și din diaspora. Printre membrii juriului se numără scriitorul Mircea Cărtărescu, judecătoarea Iulia Motoc de la Curtea Penală Internațională, Cristian Măcelaru – directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței, ambasadoarea Simona Miculescu – delegat permanent al României pe lângă UNESCO, regizoarea Anca Miruna Lăzărescu și scriitoarea Adriana Babeți.

În aceeași zi, Maia Sandu va avea onoarea de a fi oaspete la Castelul Regal Săvârșin, unde va fi întâmpinată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Principele Radu. Vizita va include un dejun la castel, o vizită la Parcul Regal și Muzeul Regal al Automobilului, oferind o ocazie rară de a interacționa cu membrii Casei Regale a României.