×

Președintele CCR despre reluarea turului 2

Președintele CCR despre reluarea turului 2
Getting your Trinity Audio player ready...

Marian Enache: „O erată nu poate modifica o hotărâre jurisdicțională”

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, a respins categoric ideea unei erate care să permită reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Într-un interviu acordat juridice.ro, acesta a subliniat că o erată poate doar să corecteze o eroare materială, nu să modifice decizia unei autorități jurisdicționale. „A susține posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră și o intoxicare a alegătorilor”, a declarat Enache, reafirmând că hotărârile CCR sunt definitive și general obligatorii. De asemenea, el a precizat că cererile de anulare a deciziei Curții nu au un cadru procesual adecvat, fiind tratate similar petițiilor.

CCR a tras un „semnal de alarmă” privind democrația

Șeful CCR a subliniat că instituția a activat „codul roșu” în contextul electoral, dar că problema funcționării democrației nu poate fi rezolvată doar de Curte, ci trebuie să fie o preocupare a întregii societăți. „Problema anulării procesului electoral nu este doar o chestiune a Curții Constituționale, ci a întregii societăți, pentru că ea reflectă starea democrației. Curtea a tras un semnal de alarmă, dar consolidarea și protejarea democrației depind de conștiința socială și de vigilența electorală a cetățenilor”, a explicat Enache.

Anularea alegerilor, o decizie pentru protejarea democrației

Întrebat despre semnificația deciziei de anulare a procesului electoral, Enache a afirmat că aceasta a fost o măsură necesară pentru apărarea statului român și a democrației constituționale. „România a parcurs un drum anevoios pentru integrarea în valorile societăților libere, iar această decizie nu a fost una obișnuită, ci un act de consolidare a principiilor democratice câștigate prin Revoluția din 1989”, a explicat el.

Elementele esențiale ale unei democrații funcționale

Președintele CCR a evidențiat importanța respectării separației puterilor în stat, a pluralismului politic și a parlamentarismului, subliniind că orice tentativă de modificare a acestor principii este în contradicție cu ordinea constituțională.„Competiția electorală trebuie să respecte regulile democrației, fără a propune schimbarea regimului politic stabilit prin Constituție. Istoria a demonstrat că regimurile totalitare, bazate pe partidul unic și pe democrația populară, au fost forme de mistificare a realității, căzând în desuetudine”, a concluzionat Enache.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura