Președintele Donald Trump promite o ripostă „disproporționată” la orice atac iranian

Statele Unite vor riposta rapid, „poate într-o manieră disproporţionată”, dacă Iranul loveşte orice ţintă sau persoană americană, a amenințat duminică, pe Twitter, preşedintele Donald Trump.

„Aceste postări media vor servi drept notificare către Congresul Statelor Unite; în cazul în care Iranul va lovi orice persoană sau ţintă aparţinând Statelor Unite, SUA vor răspunde rapid şi complet, poate într-o manieră disproporţionată. O astfel de notificare nu este necesară, dar este totuşi făcută!” scrie Donald Trump în postarea sa.

Forţele americane l-au ucis vineri pe comandantul militar iranian Qasem Soleimani, alimentând protestele anti-americane în Iran și Irak şi tensiunile deja existente de mult timp între cei doi adversari, SUA şi Iranul. 

După ce, imediat după atac președintele Donald Trump a părut să adopte un ton pacifist, sâmbătă a ridicat vocea și a avertizat Teheranul că Statele Unite au identificat 52 de obiective în Iran pe care le vor lovi „foarte rapid şi foarte dur”, dacă republica islamică atacă cetățeni americani sau interese americane.

Parlamentul din Irak a votat  duminică expulzarea soldaţilor străini din țară și le-a interzis tranzitarea țării.

Iranul, pe de altă parte, a anunţat că nu mai respectă angajamentele luate în acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri.

În aceste condiții, secretarul general al NATO a convocat pentru luni o reuniune de urgenţă, iar coaliţia anti-ISIS și-a suspendat operaţiunile în Irak.

Şase rachete au lovit duminică seara capitala irakiană Bagdad, dintre care trei au căzut în Zona Verde, un perimetru puternic securizată în care se află clădirile guvernului şi misiunile străine, inclusiv Ambasada SUA. Și sâmbătă seara a fost un atac cu rachete asupra a două baze care găzduiesc soldați americani, iar Zona Verde din Bagdad a fost afectată de unul dintre proiectile.