Primarul Timișoarei și prefectul de Giurgiu, în conflict de Interese și incompatibilitate

Getting your Trinity Audio player ready...

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat miercuri că primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și prefectul de Giurgiu, Florentina Stănculescu, se află în conflict de interese administrativ și, respectiv, în stare de incompatibilitate. Alte cazuri similare au fost identificate și la nivel local în alte județe.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a fost găsit în conflict de interese administrativ de către ANI. În timpul campaniei electorale, Fritz a contractat un împrumut de la o persoană fizică. Ulterior, în noiembrie 2020, în exercitarea mandatului său de primar, Fritz a întocmit un act administrativ în favoarea unei societăți reprezentate de persoana care i-a acordat împrumutul. ANI susține că această acțiune încalcă regimul juridic al conflictelor de interese, conform prevederilor legale în vigoare.

Florentina Stănculescu, prefectul de Giurgiu, se află în stare de incompatibilitate din 10 noiembrie 2022, deoarece deține simultan funcția de vicepreședinte al PSD Giurgiu și o funcție publică în cadrul Consiliului Județean Giurgiu. ANI a constatat că Stănculescu a încălcat prevederile legii privind incompatibilitățile funcționarilor publici.

ANI a identificat și alte cazuri de conflict de interese administrativ:

  • Neculai Mocanu, consilier local la Râșnov, a participat la deliberarea și aprobarea a 13 hotărâri în favoarea unei societăți în care deținea calitatea de asociat și funcția de inspector. Acesta, împreună cu soția sa, au realizat venituri salariale de 93.094 lei în perioada 2020-2022.
  • Cristian Gheorghe Trifan, consilier local în Sânnicolau Român, județul Bihor, a participat la adoptarea unei hotărâri privind evaluarea a 5 imobile, deși avea un interes personal, și a încheiat ulterior un contract de concesiune pentru unul dintre imobile.
  • Gheorghe Crilșan Dumitru, consilier local la Vadu Moților, județul Alba, a participat la deliberarea și adoptarea a 7 hotărâri ale Consiliului Local în favoarea unei societăți comerciale în care este angajat.