România negociază cu SUA și NATO pentru un alt sistem Patriot

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-o conferință de presă susținută în Washington, că România negociază cu Statele Unite și NATO pentru a primi un alt sistem de apărare antiaeriană Patriot, în locul celui donat recent Ucrainei.

„Sprijinim Ucraina, sprijinim Republica Moldova, donăm Patriot – pentru că putem și pentru că considerăm că așa este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel într-un stat care are forța, energia și capacitățile să exporte securitate în întreaga regiune. România a devenit mai sigură, mai puternică și mai implicată, în special în ultimii 10 ani. Pretenția noastră e, ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim recompensați rezonabil”, a declarat președintele Iohannis.

Președintele a subliniat că în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) s-a discutat detaliat această chestiune și s-a dat un mandat ministrului apărării pentru a negocia primirea unui alt sistem Patriot. „Dorința noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor relativ apropiat. Dar cred că vom obține și sisteme care vor fi livrate mai repede care să compenseze donarea acestui sistem Patriot.”

Klaus Iohannis participă la ultimul său summit NATO în calitate de președinte al României. Aceasta vine după ce și-a retras candidatura pentru funcția de secretar general al Alianței, în contextul în care toate celelalte state membre și-au exprimat susținerea pentru Mark Rutte. „Am decis că soarta NATO e mai importantă decât soarta mea politică”, a afirmat președintele Iohannis.

Președintele a reiterat că Rusia rămâne cel mai mare risc pentru securitatea europeană și euro-atlantică și a subliniat importanța unității și solidarității în rândul statelor NATO. „Aliații adoptă măsuri de întărire a apărării antiaeriene pe flancul estic. Asta sigur ne privește pe noi și ne amintim de situații în care drone au căzut pe teritoriul național.”

Klaus Iohannis a menționat, de asemenea, că România a facilitat un coridor în Marea Neagră pentru tranzitul cerealelor ucrainene și a investit în infrastructură pentru a sprijini viabilitatea economică a Ucrainei.

Referindu-se la viitorul relațiilor trans-atlantice, președintele Iohannis a afirmat că nu anticipează schimbări semnificative indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. „Americanii își vor alege un președinte care îi va reprezenta. Nu cred că se va schimba relația trans-atlantică sau va exista o influență negativă asupra NATO.”

Președintele a abordat și problema urșilor care au devenit un pericol pentru România, afirmând că este necesară o soluție care să protejeze atât viața oamenilor cât și animalele. „Dacă vrem să avem un turism sănătos, nu putem să lăsăm ca oamenii să fie omorâți de animale, cum animalele nu trebuie omorâte pentru distracție. Trebuie găsită calea de mijloc.”