„Primăvară”, de Nicolae Tonitza, este vedeta Licitaţiei Maeştri ai Portretului la Artmark

„Primăvară”, de Nicolae Tonitza, şi „Ţărăncuţă cu năframă albă”, de Nicolae Grigorescu, sunt vedetele Licitaţiei Maeştri ai Portretului care va fi organizată de Artmark pe 6 februarie, de la ora 19.30, la Palatul Cesianu-Racoviţă. Lucrările sunt estimate la 50.000 de euro, respectiv 45.000 de euro.

Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Eustaţiu Stoenescu, Iosif Iser, Camil Ressu, Octav Băncilă, Magdalena Rădulescu şi mulţi alţi maeştri consacraţi oferă o viziune nuanţată asupra societăţii româneşti de sfârşit de secol XIX, început de secol XX din perspectiva portretului, ca oglindă a unei lumi în perpetuă schimbare, potrivit casei de licitaţie.

Opera „Ţărăncuţă cu năframă albă” (25.000 – 45.000 euro) este o adevărată capodoperă a genului, care a făcut parte din colecţia interbelică Eli Bercovici, preşedinte al Comunităţii evreieşti în jurul anului 1930 şi descendent al unei importante familii de bancheri (începuturile afacerii Bercovici în Bucureşti coincid cu primii ani de domnie ai lui Carol I).