A fost descoperit primul film cu Dinu Lipatti

Primul film mut care îl înfățișează pe marele pianist și compozitor român a fost descoperit.

Secvențele cu Lipatti durează doar 10 secunde, iar filmările au fost făcute la Lucerna în anul 1947, la o petrecere în aer liber la care au participat și alți muzicieni celebri, precum Paul Hindemith, Wilhelm Furtwängler, Elisabeth Schwarzkopf, Walther Aeschbacher, Paul Sacher, dar și soția lui Lipatti, Madeleine. Spre deosebire de celebrele forografii în care apare Lipatti cântând la pian, în aceste imagini poate fi văzută o latură diferită a artistului român, mai relaxat, cu un zâmbet cald, trecându-și natural mâna prin păr în timpul conversației.

Filmul a fost descoperit de Orlando Murrin, care a făcut în ultimii doi ani cercetări remarcabile privind viața lui Dinu Lipatti.

Imaginile vor fi prezentate în public, cu prilejul concertului dedicat centenarului Dinu Lipatti, la Cadogan Hall din Londra, în 28 noiembrie 2017.

În cadrul evenimentului, pianista Alexandra Dariescu va interpreta, în compania Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra și a dirijorului Cristian Mandeal, Concertul de Edvard Grieg și Concertino în stil classic de Dinu Lipatti.

Programul va fi completat de Rapsodia română nr. 1 de George Enescu și Poemul simfonic „Francesca da Rimini” de Piotr Ilici Ceaikovski.