Procesiune cu relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea pe străzile Capitalei

Getting your Trinity Audio player ready...

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti organizează tradiţionala procesiune cu relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea pe străzile Capitalei, eveniment ce reprezintă un moment de rugăciune și comemorare a acestui iubit Suveran Pontif polonez. Procesiunea va avea loc duminică, cu începere de la monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, situat în apropierea sediului Nunţiaturii Apostolice din Bucureşti. Evenimentul va fi condus de Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, ÎPS Aurel Percă.

Programul procesiunii va fi structurat după cum urmează:

  • Credincioşii, preoţii, persoanele consacrate şi ministranţii se vor reuni la monumentul Sf. Ioan Paul al II-lea la ora 14:15.
  • La ora 14:30, va avea loc recitarea Sfântului Rozariu în faţa monumentului, în prezenţa ÎPS Aurel Percă.
  • La ora 15:00, se va desfășura o celebrare liturgică prezidată de Păstorul Arhidiecezei, ÎPS Aurel Percă, urmată de binecuvântarea cu relicva Sf. Ioan Paul al II-lea.
  • Procesiunea va începe la ora 15:15 și se va îndrepta spre Catedrala Sf. Iosif.
  • La ora 15:45, va avea loc Sfânta Liturghie solemnă în Catedrala Sf. Iosif, prezidată de ÎPS Aurel Percă.

Evenimentul va fi transmis în direct de Angelus TV Romania.

Procesiunea cu relicva Sfântului Ioan Paul al II-lea face parte din tradiția catolicilor bucureșteni, alături de celelalte două procesiuni anuale, cea din sărbătoarea Floriilor și cea din sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului.

Relicva Sf. Ioan Paul al II-lea constă într-o bucățică de pânză care conține câteva picături de sânge ale Suveranului Pontif polonez. Această relicvă a fost dăruită Catedralei Sfântul Iosif din București la 19 mai 2011 de către Cardinalul Stanislaw Dziwisz, Arhiepiscop emerit de Cracovia, fost secretar personal al Papei Ioan Paul al II-lea.

Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, născut la 18 mai 1920 în Wadowice, Polonia, a fost ales papă în octombrie 1978 și și-a luat numele Ioan Paul al II-lea. Acesta a trecut în neființă la 2 aprilie 2005, la Vatican. Procesul său de beatificare a fost deschis în mod excepțional la 28 iunie același an. La 1 mai 2011, a fost declarat fericit de Papa Benedict al XVI-lea, iar Papa Francisc l-a declarat sfânt la 27 aprilie 2014. De atunci, comemorarea liturgică a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea are loc la data de 22 octombrie a fiecărui an conform calendarului Bisericii Catolice.