Profesorul Jean-Marie Lehn, laureat cu Premiul Nobel pentru Chimie, invitat la Conferinţele Ateneului Român

Miercuri, 2 mai 2018, de la ora 19.30, Universitatea din Bucureşti, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, organizează, sub auspiciile Conferințelor Ateneului Român, conferinţa Steps Towards Life: Chemistry!, susţinută de laureatul Premiului Nobel pentru Chimie, prof. Jean-Marie Lehn, la Ateneul Român.

Continuăm seria Conferințelor Ateneului, menținând nota înalt academică a conferențiarilor. În intenţia mea, Conferinţele Ateneului Român trebuie să consacre un loc recunoscut de Europa academică, ca un spaţiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore ştiinţifice, artistice, politice, literare, cu conferenţiari de mare calibru. Invitatul principal e întotdeauna o personalitate străină. Până astăzi, la Ateneul Român, au avut loc 28 conferinţe-dialog. Am fost onorați să ascultăm, în cadrul acestor întâlniri, conferințele unor laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură, Medicină, Economie. Ne bucurăm să continuăm această tradiție și să-l avem invitat, pe 2 mai, pe profesorul Jean-Marie Lehn, laureat cu Premiul Nobel pentru Chimie, declară domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii ”George Enescu”.

În cadrul conferinței, va fi abordată tema evoluției Universului, care a generat forme tot mai complexe ale materiei prin autoorganizare, de la particule, până la materie vie, proces prin care au apărut, așa cum spune Jean- Marie Lehn, „pașii către viață și gânduri”.

Astfel, materia – atât cea însuflețită, cât și cea neînsuflețită –, organismele vii, dar și substanțele, sunt formate din molecule și din structuri ce rezultă din interacțiunea acestora.

Laureatul premiului Nobel, Jean Marie Lehn, ne va ajuta să înțelegem modul de funcționare al acestui proces, dezvăluind pașii de la „moleculele neînsuflețite” la arhitecturile și sistemele moleculare extrem de complexe care alcătuiesc organismele vii.

Profesorul Jean-Marie Lehn este Laureat al Premiului Nobel în anul 1987 pentru lucrarea sa privind criptanzii. Lehn este unul din cei mai mari chimiști ai tuturor timpurilor, actualmente cadru didactic al Universității din Strasbourg. Prin lucrările sale privind criptanzii, pentru care a primit Premiul Nobel, în anul 1987, împreună cu Donald Cram și Charles Pedersen, a creat Chimia supramoleculară, ale cărei concepte au schimbat profund modul de gândire al oamenilor de știință.

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Preț bilet: 15 lei
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro