Profesorul Silviu Gurlui: Poluarea ne scurtează viața cu cel puțin doi ani

Poluarea nu afectează doar sănătatea, ci scurtează şi viaţa, spune Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi. El subliniază că în oraşe există mai multe surse de poluare.

Diminuarea poluării ar duce automat la creşterea speranţei de viaţă. Aici însă ne confruntăm cu o altă problemă: poluarea nu este corect monitorizată, adaugă profesorul de fizică, pentru Mediafax.

Cele mai poluate oraşe din ţară sunt Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Ploieşti şi Braşov, a adăugat Gurlui.

Factorii care influențează nivelul poluării sunt numărul maşinilor şi calitatea acestora, cele mai multe fiind vechi, calitatea şantierelor şi arderile din zona industrială. Cele mai poluante sunt arderile cu lemne din gospodării.

„Sunt studii, măcar preliminare care arată că doar pentru particule mici, particule PM 2,5, o reducere a acestora la o pătrime, în Bucureşti spre exemplificare, ar creşte speranţa de viaţă cu cel puţin 2 ani. Aceste studii sunt făcute fără a lua în considerare alţi compuşi chimici, la fel de nocivi”, explică profesorul universitar Silviu Gurlui.

„Este limpede că poluarea se traduce diferit prin compoziție și concentrație în diferite zone din țară, unde poluarea e și a aerului, e și apei, e și a solului.

Oamenii trebuie protejați. E clar că factorul de mediu agresiv diminuează speranța de viață. Măcar 2 ani se pierd cu actuală concentrație a PM2.5.  Oamenii sunt bombardați zilnic cu substanțe poluante nemonitorizate de nimeni. Însă totul își pune amprenta însumat asupra noastră: ne simțim mai obosiți, mai bolnavi, mai slăbiți. Noi nu măsurăm ce trebuie însă organismul nostru le încasează!”, a explicat profesorul și pe pagina sa de Facebook.