Proiectul Bugetului de Stat pe 2024 intră în dezbaterile Parlamentului

Proiectele de lege privind bugetul de stat și al asigurărilor sociale de stat pe 2024 vor intra în dezbaterea comisiilor Parlamentului începând de luni, cu votul final așteptat să fie dat în plen miercuri.

Guvernul, condus de premierul Marcel Ciolacu, a aprobat joia trecută proiectele de buget pentru anul viitor, transmițându-le Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătute și aprobate în procedură de urgență. Amendamentele la buget au putut fi depuse de senatori și deputați până duminică la ora 14,00, iar Birourile permanente reunite urmează să stabilească luni dimineața timpii de dezbatere în comisiile de buget-finanțe.

Ședințele comune ale comisiilor de specialitate pentru avizarea proiectelor de buget vor avea loc începând de luni, la ora 11,00. Dezbaterile generale asupra proiectelor de buget în comisiile de buget-finanțe sunt programate luni, între 12,00 și 13,00, urmând ca rapoartele pe fond să fie elaborate în aceeași zi.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că bugetul pe 2024 va fi axat pe investiții, cu o valoare de circa 7% din PIB. Guvernul urmărește o creștere economică de 3,4%, „a doua cea mai mare din UE”, cu un plus de 150 de miliarde de lei la PIB-ul României față de anul precedent. Bugetul va asigura fonduri pentru creșterea pensiilor și recalcularea acestora, creșterea alocațiilor și ajutoarelor sociale, precum și majorarea salariilor în sistemul bugetar, cu excepția demnitarilor.

În domeniul investițiilor, Guvernul alocă 120 de miliarde de lei, un record absolut post-1989. Educația primește cel mai mare buget din istorie, iar la Transporturi sunt alocate cu 27% mai mulți bani pentru susținerea investițiilor în infrastructură. Se preconizează, de asemenea, suplimentări majore între 30 și 50% pentru Sănătate, Mediu și Dezvoltare.

Ședința comună a Parlamentului pentru dezbaterea proiectelor de buget este programată să înceapă marți, de la ora 20,00, iar votul final va avea loc miercuri.