Proiectul de OUG inițiat de Marcel Ciolacu riscă să lase pacienții cronici fără fonduri speciale

Getting your Trinity Audio player ready...

Un proiect de ordonanță de urgență publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, inițiat de premierul Marcel Ciolacu, a stârnit îngrijorări semnificative în rândul pacienților cu afecțiuni cronice, în special cei diagnosticați cu cancer. Proiectul prevede abrogarea articolului IX din OUG 44/2022, care reglementa fondurile speciale din programul „Monitor” dedicate investigațiilor paraclinice necesare acestor pacienți.

Introduse în 2020, fondurile din programul „Monitor” erau alocate special pentru investigații paraclinice, cum ar fi analize de sânge, tomografii computerizate (CT), rezonanțe magnetice nucleare (RMN) și altele, în cazul pacienților cu afecțiuni cronice precum boli oncologice, cardiovasculare, neurologice și diabet. Aceste analize erau efectuate cu prioritate, în termen de cinci zile de la cerere, utilizând fonduri dedicate.

Dacă acest proiect de OUG, semnat de Marcel Ciolacu, va fi adoptat, pacienții cu afecțiuni cronice vor fi nevoiți să aștepte în cadrul plafoanelor de finanțare reduse ale Casei de Asigurări de Sănătate. Această schimbare ar putea duce la timpi de așteptare semnificativ mai lungi pentru investigații esențiale, afectând astfel calitatea și rapiditatea tratamentului pentru acești pacienți.

Criticii acestui proiect au solicitat premierului Marcel Ciolacu să retragă de urgență această propunere, subliniind că sănătatea pacienților trebuie să rămână o prioritate și că fondurile destinate sistemului sanitar nu ar trebui direcționate către rețele politice.