Proiectul unor studenți care vor să facă o grădină în mijlocul Bucureștiului, premiat de Ambasada Olandei

Trei studenți de la Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului, din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, vor să construiască o grădină urbană de fructe și legume, ȋn campusul universitar Moxa, din care să aprovizioneze cantina studențească. Ȋn același timp, ei vor să folosească resturile alimentare de la cantină, ca ȋngrășământ organic pentru grădina nou construită. 

Cu acest proiect de economie circulară, Marius Constantin, Georgiana Strat și Mădălina Deaconu au fost “cei mai tari din parcare” și au câștigat marele premiu de 20.000 de lei, oferit de Ambasada Olandei ȋn România și Mega Image, ȋn cadrul concursului The Circular Agriculture Challenge. 

“Mulțumim frumos, e un moment copleșitor pentru noi, mulțumim Ambasadei pentru această inițiativă superbă, mulțumim organizatorilor pentru un eveniment perfect și, ȋn mod special, mulțumim profesorilor noștri. Sperăm ca proiectul nostru să fie implementat cu succes, să fie replicat și ȋn universitățile partenere, inclusiv ȋn cele din Olanda. Sper ca și celelalte proiecte să devină realitate și să oferim un exemplu pozitiv, că agricultura trebuie să devină circulară”, a declarat Marius Constantin.

Evenimentul de premiere a avut loc ȋn parcarea Mega Image Băneasa, “sub bagheta maestrului de ceremonii” Arie Veldhuizen, Consilierul Agricol al Ambasadei, iar juriul a fost format din profesionişti de top din cadrul unor organizaţii din România şi Olanda, activi în sectorul de agricultură/economie circulară. Președintele onorific al juriului a fost E.S. dl. Roelof van Ees, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos.

„Acest concurs de idei reprezintă un nou pas în excelenta colaborare româno-olandeză din domeniul agricol și cel al educației. Am lansat o provocare tinerilor și aceștia au acceptat-o cu mult curaj. Felicitări lor și profesorilor lor! Sunt convins că tânăra generație poate și chiar trebuie să își aducă propria contribuție la durabilitatea sistemelor noastre agroalimentare. Ar trebui să apreciem fiecare pas mic, dar practic, care poate contribui la implementarea politicilor naționale și internaționale, care adesea sunt destul de abstracte. Acesta este și cazul proiectelor participante la concursul nostru de idei”, a spus E.S. dl. Roelof van Ees, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos.

Toate cele șase echipe care au ajuns ȋn finala The Circular Agriculture Challenge au fost apreciate și premiate de juriu, organizatori și parteneri. Categoriile au fost: cel mai urban-smart proiect, cel mai complex proiect, cel mai educativ proiect, cel mai inspirațional proiect, cel mai deschis pentru comunitate proiect și premiul special al juriului.

“Felicitări tuturor! Acum 9 ani aveam la noi ȋn echipă o idee, care astăzi se numește „Gusturi Românești”. Totul a pornit de la o idee simplă, cu mult entuziasm, așa cum pleacă și azi de la voi. Ca fost student care a stat ȋn Moxa și actual membru al echipei Mega Image, pot să vă spun că primul workshop ȋl facem noi la voi, când dați drumul la gradina urbană”, a declarat Adrian Nicolaescu, reprezentantul retailer-ului Mega Image.

Concursul The Circular Agriculture Challenge a fost demarat anul trecut, ȋn cadrul Târgului Indagra, ȋn contextul lansării parteneriatului româno-olandez pentru educaţia agricolă – un proiect pe cinci ani care îşi propune să contribuie la modernizarea liceelor de profil din țara noastră, cu sprijinul instituţiilor de învăţământ olandeze. Tot atunci, cele două state și-au anunțat cooperarea pentru dezvoltarea agriculturii circulare.

sursa: green-report.ro