PSD a pierdut alegerile!? – o analiză a politologului Stelian Tănase

Ultimele sondaje indică – o scăderea semnificativă a PSD-ului în intenția de vot. Și cele făcute în casă și cele care provin de la institute independente de PSD. S-a produs de la începutul anului o inversare a clasamentului. PNL a trecut înaintea PSD. Liviu Dragnea, care comanda mereu sondaje – este obsedat de ele din câte știu – declară senin – acum, când scorul îi este nefavorabil – că nu citește sondaje. Bine face! De ce să primească vești proaste? Ca să-și strice ziua!? Mai bine stă cu fața la perete și ignoră realitatea. Măcar de ochii lumii. Într-un an PSD a pierdut 10 puncte, un sfert din zestre. În 2017 avea lejer peste 40 de puncte și defila. A pierdut 20 de puncte de atunci. PNL a câștigat un sfert…Pentru Dragnea seamănă a catastrofă.

Lucrurile s-au schimbat din rău în mai rău. Liviu Dragnea – în ciuda zeflemelei pe care o afișează de față cu ziariștii (când nu e prea nervos și impertinent) – are motive serioase să fie îngrijorat. Se îndreaptă cu partidul lui spre o înfrângere la alegerile europarlamentare. Asta ar duce spre finalul carierei lui politice – chiar dacă pare a fi un balaur cu 7 capete. Timp ca să fie oprită această tendință nu mai este. Au rămas numai două luni pînă la 26 mai.

Până în toamnă, la alegerile prezidentiale, ar mai fi însă timp pentru a răsturna această tendință. Dar aici apare altă chestiune. PSD nu are un candidat pentru prezidențiale, unul capabil să-l învingă pe Iohannis, vreau să spun. Nu are de unde să-l scoată în timp util. Iepurașii și jobenele nu au a face cu povestea asta…Dragnea stă dupa colț sperând să fie chiar el candidatul acela. Dar el este cel mai slab candidat posibil. Iohannis îl poate bate încă din primul tur. Stă cel mai prost în sondaje (mult sub PSD) și are destule tinichele care pot fi ușor exploatate în campanie. Pietrele de moară de gâtul PSD sunt:

1. neonorarea gravă a promisiunilor din campanie;

2. lipsa de performanță a guvernării. România stagnează comparativ cu celelalte țări din UE;

3. obsesia pentru a-l scăpa pe Dragnea de pușcărie a dus la un atac continuu împotriva justiției. Puțină guvernare, multe scandaluri!!! Asta a oferit PSD cu guvernele sale – Grindeanu, Tudose, Dăncilă.

PSD nu este încă bătut. În Opozitie s-a instalat deja o stare de încredere nemăsurată și de mulțumire anticipată. Ambele sunt foarte periculoase. Se fac liste, deja se împart portofolii. Rivalii mârâie deja unii la alții. Încep intrigile. Plăcinte e mare, ar trebui să fie mai calmi. A apărut o idee nelalocul ei. Să rămânem în 26 mai acasă pentru că, nu-i așa, nu e nevoie de votul tău. Alegerile sunt deja câștigate! Cam așa încerca să mă convingă ieri un opozant – cam de e paradă, bun numai de gură, demagog de prima linie. Are deci cine să câștige alegerile!!! a zis. Este o tendință de demobilizare a propriilor rânduri pe care liderii Opoziției – și așa dezbinați – trebuie să o curme din fașă. Cuvântul de ordine trebuie să fie – Toată lumea la urne!

Stelian Tănase

Articol preluat de la DeskReport