RadiRo Highlights la Sala Radio. Dirijorii.

Dirijorul Kristjan Järvi este directorul de onoare al celei de-a treia ediţii a  Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, organizat de Radio România între 23 septembrie și 1 octombrie 2016. Dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, acesta o va conduce la Bucureşti pe 27 şi 28 septembrie 2016. Järvi și-a conturat o personalitate muzicală originală, fiind într-o continuă explorare și redefinire a muzicii clasice. Combină formația sa clasică cu afinitatea specială față de repertoriul tradițional și cu pasiunea pentru muzica contemporană. Colaborează frecvent cu London Symphony Orchestra, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, Danish National Symphony Orchestra și cu National Symphony Orchestra Washington, D.C.

Lui Kristjan Järvi i se alătură, la pupitrul orchestrelor invitate la Sala Radio, dirijori de renume ce conduc ansambluri pe mari scene din întreaga lume.

Leo Hussain, cel ce va conduce Orchestra Naţională Radio din România pe 30 septembrie, la al doilea concert al ansamblului la RadiRo,este dirijor al unora dintre cele mai apreciate orchestre de operă la nivel international. În stagiunea 2015/2016 a debutat la Royal Opera House, Covent Garden, cu Oedipe de Enescu. Leo Hussain reușește, datorită unui simț muzical și unei tehnici dirijorale perfecționate în permanență, să redea prospețimea capodoperelor muzicale ale trecutului și să insufle viață compozițiilor contemporane. În prezent dirijor principal al Opéra de Rouen Haute-Normandie, Leo Hussain a fost director muzical al Landestheater Salzburg.

Cornelius Meister a fost numit dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice Radio din Viena, pe care o va dirija la RadiRo pe 29 septembrie,  în 2010. Încă de la începutul carierei, Cornelius Meister a urcat pe scena multor opere de prestigiu: la doar 21 de ani, a debutat la Hamburg State Opera. S-a aflat la pupitrul unor ansambluri de notorietate internațională ca Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, Santa Cecilia din Roma, National Symphony Orchestra din Washington, Helsinki Philharmonic, Orchestre de Paris etc.

Nominalizat la premiile Grammy și câștigător al Premiilor Emmy, Miguel Harth-Bedoya este în prezent dirijor-șef al Orchestrei Simfonice Radio NRK din Norvegia, împreună cu care va veni, la RadiRo, pe 24 şi 25 septembrie. Colaborează frecvent cu cele mai apreciate ansambluri din Statele Unite, iar în Europa s-a aflat la pupitrul unor orchestre renumite ca London Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra la Londra, Munich Philharmonic, Orchestra de Paris ş.a. Un muzician foarte activ în planul aparițiilor discografice, Miguel Harth-Bedoya a publicat trei albume în 2014-2015 pentru Harmonia Mundi: o premieră mondială cu înregistrarea lucrărilor simfonice compuse de Jimmy López, compozitor peruan, și concertele pentru pian de Grieg și Saint-Saëns, alături de Vadym Kholodenko și de Orchestra Simfonică Radio din Norvegia.

Cristian Măcelaru este unul dintre cei mai reprezentativi dirijori ai generaţiei sale şi unul dintre cei mai apreciaţi dirijori români peste hotare. Revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti, cu prilejul RadiRo, pe 24 septembrie. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra. A studiat la Universitatea Rice cu Larry Rachleff şi a obţinut diploma de masterat pentru dirijat. A colaborat de-a lungul anilor cu orchestrele simfonice de prestigiu din Statele Unite, Canada și Europa.

Dirijorul Lin Daye, care va se va afla la pupitrul Orchestrei Simfonice din Shenzen, China, pe 23 septembrie 2016, a câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Dirijat de la Frankfurt în 2012. În septembrie 2010 a fost numit Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice din Guangzhou, alături de care a susținut turnee în Europa și Australia. În octombrie 2010 a dirijat premiera în China a operei Madame White Snake, câștigătoare a Premiului Pulitzer, compusă de Zhou Long. Lin Daye a colaborat cu soliști de renume internațional. În prezent este profesor asociat de dirijat la Conservatorul de Muzică din Shanghai.

Barry Wordsworth este dirijor de onoare al BBC Concert Orchestra, pe care o va conduce la RadiRo pe 1 octombrie. S-a aflat la pupitrul a numeroase orchestre renumite din Marea Britanie și din străinătate. De-a lungul carierei sale la BBC a dirijat în cadrul BBC Proms, iar în 1993 s-a aflat la pupitrul BBC Symphony Orchestra, cu prilejul celebrei Last Night of the Proms. În cei 17 ani ca dirijor principal al BBC Concert Orchestra a participat la numeroase turnee alături de acest ansamblu, în Japonia, Statele Unite și China. Barry Wordsworth este Doctor honoris causa al Universității din Brighton și al Universității Central England din Birmingham și membru de onoare al Trinity College of Music din Londra.

Biletele la Festivalul RadiRo 2016 sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.