Răzvan Stoica, românul considerat de specialiști „cel mai mare violonist al generației sale”

Răzvan Stoica locuieşte în Olanda şi cântă la un Stradivarius din 1729. A fost desemnat „Cel mai bun nou talent”, a câştigat marele premiu la zeci de competiţii internaţionale, iar criticii îl consideră cel mai mare violonist al generaţiei sale. Are doar 30 de ani şi e deosebit de modest.

Răzvan Stoica, violonist român stabilit în Amsterdam: Sunt un violonist român şi, în acelaşi moment, mă simt şi olandez pentru că ultimii 10-12 ani de zile şi-au pus amprenta puternic. Olanda este o ţară deschisă pentru artă şi Olanda încearcă să te susţină pentru că eşti artist nu pentru că vii dintr-o ţară sau din alta. Şi cred că lucrul acesta e cel mai fericit în cazul meu. România nu-mi oferea aceste posibilităţi la data respectivă.

Ca şi artist cred că ai uşile un pic mai deschise având în vedere că muzica e un limbaj internaţional şi poţi ajunge la inima publicului din orice ţară.

În Elveţia susţin anual o serie de concerte de muzică de cameră împreună cu Andreea Stoica pentru această societate a Stradivarius-urilor, unde mai mulţi violonişti cântă pe viori făcute de Antonio Stradivarius.

Având în vedere şi un vis devenit realitate de a cânta pe o vioară Stradivarius, o vioară ce se spune că a aparţinut şi lui Paganini, o perioadă de timp, da, pot să spun că sunt împlinit.

După ce a terminat Liceul de muzică „George Enescu” din Bucureşti a plecat să studieze în Olanda, în 2003, la Conservatorul Regal din Amsterdam. De 7 ani, Răzvan cântă la o vioară Stradivarius, fabricată în 1729, pe care a câştigat-o într-o competiţie cu 170 de candidaţi.

 

sursa: digi24