Români din comunitățile istorice, laureați ai Galei ICR a premiilor de excelență

Cea de-a doua ediție a Galei premiilor de excelență pentru românii din comunitățile istorice și-a desemnat câștigătorii, luni, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Teatrul Național din București.

Organizat de Institutul Cultural Român (ICR), prin Direcția Români din Afara Granițelor, cu sprijinul Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni, evenimentul a prilejuit recunoașterea contribuției unor personalități ale vieții socio-culturale din cadrul comunităților românești la păstrarea identității naționale, prin promovarea limbii și culturii române în țările de reședință.

Premiile au fost oferite de Institutul Cultural Român, iar patru dintre acestea de Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni, partener al ICR în organizarea evenimentului.

Din Republica Moldova, au fost premiați: Maria Bulat-Săhărneanu — editorialist, autoare și realizatoarea de emisiuni la postul de radio Vocea Basarabiei; Nicolae Negru — editorialist la Ziarul Național din Chișinău și la numeroase reviste și ziare de pe cele două maluri ale Prutului, membru al Uniunii Scriitorilor din România și Republica Moldova; Artemis Bălan — vicepreședintele Asociației "Tinerii Moldovei"; Vlad Cubreacov — jurnalist, expert în problematica minorităților românești din spațiul ex-sovietic, președintele Asociației "Răsăritul Românesc" din Republica Moldova.

De asemenea, au fost premiați Svetlana Stoinov — director al Liceului "Mihai Eminescu" din Comrat, Regiunea Autonomă Găgăuzia, și Vasile Kovaliov, fost deținut politic, originar din zona Nistrului, care a petrecut 64 de ani în cea mai cruntă regiune a Gulagului, Kolyma, ultimul basarabean supraviețuitor al lagărelor cu regim sever din Estul Extrem al Siberiei.

Postul 10 TV, care difuzează producții media din cadrul proiectului Unirea TV, a primit un premiu pentru debut pe piața media din Republica Moldova, pentru promovarea valorilor românismului și spațiului informațional comun.

Pentru Ucraina, din sudul Basarabiei au fost premiați: Petru Șchiopu — președintele Alianțe Creștin-Democrate a Românilor din Regiunea Odesa; Maria Popesku — profesor de limba și literatura română; Tudor Iordăchescu (post-mortem) — autorul monografiei satului Hagi Curda unde există singura biserică românească ridicată de statul român.

Din regiunea Cernăuți au primit premii: Aurica Bojescu — președinte executiv al Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale și Secretar responsabil al Uniunii Interregionale "Comunitatea Românească din Ucraina"; Eugen Tovarnitschi — directorul liceului "Mihai Eminescu" din Carapciu.

Din Maramureșul istoric au fost premiați: Ion Botoș — președinte al Asociației "Dacia", promotor al românismului în regiunea Transcarpatia, partener anul trecut în proiectele derulate de ICR; Adriana Pop — directorul liceului românesc din Slatina (Solotvino); Elena Șiman — vicepreședintele Asociației "Speranța" din Slatina (Solotvino), dirijor al corului bisericii ortodoxe române "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril" din Slatina (Solotvino).

Un premiu special a primit Elena Nandriș, primarul localității Mahala, din regiunea Cernăuți, strănepoata Aniței Nandriș, autoarea volumului "20 de ani în Siberia", apărută la Editura Humanitas.

Din Timoc, au fost premiați: Slavoljub Gacovic — etnograf, profesor de istorie și arheologie; Filip Paunelovici — etnograf, specialist în dansuri populare, costume, obiceiuri ale românilor din Valea Timocului; Stefan Radovanovic — artist popular, instrumentist, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale.

Pentru Bulgaria, au fost premiarți: Lucica Gheorghiev — coordonator proiecte sociale, culturale și educaționale din partea Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, principala asociației românilor din Bulgaria; Milena Petrova — lector de limba română, cultură și civilizație românească în cadrul claselor pilot cu predare în limba maternă organizate cu sprijinul statului român.

Din Albania, au primit premii: Josif Kruti — profesor de litere și coordonator al Școlii românești de la Divjaka și Ilia Bombaj — lider important al românilor/aromânilor din Selenița.

Premiații pentru Ungaria au fost: Adela Kiss — grafician, artist plastic, bursier al statului român la Academia de Artă Ioan Andreescu din Cluj-Napoca și Ștefan Oroianu — fost președinte al Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, reputat artist plastic.