România a făcut primul pas în Schengen

Getting your Trinity Audio player ready...

Ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu, într-un interviu recent la Antena 3 CNN, a subliniat progresele țării în procesul de aderare la Spațiul Schengen. România a reușit să adere la Schengen cu frontierele aeriene și maritime, un rezultat al demersurilor coordonate ale României și al sprijinului partenerilor internaționali, inclusiv al Statelor Unite. Această evoluție reprezintă un pas important către integrarea deplină în Schengen. Ministrul a menționat rolul crucial al negocierilor și dialogului politic cu Austria, sprijinit de Comisia Europeană și de alte state membre.

Pe lângă aceste realizări, România va începe să acorde vize de scurtă ședere Schengen începând cu 31 martie. Acest pas reflectă negocierile reușite pentru extinderea acordului inițial care permitea doar accesul la frontierele aeriene. Procesul de evaluare a fost finalizat cu succes, permițând României să elibereze aceste vize.

Odobescu este optimistă cu privire la aderarea completă a României la Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, în cursul anului 2024. În ciuda provocărilor inițiale și a opoziției din partea unor state, cum ar fi Austria, eforturile coordonate și persistente la nivelul mai multor canale diplomatice și politice au avut un impact semnificativ. Ministrul subliniază importanța continuării acestor eforturi pentru atingerea obiectivului final.

Aderarea la Schengen reprezintă nu doar o victorie politică, ci și o îmbunătățire substanțială a facilității de călătorie și a integrării României în cadrul Uniunii Europene.