România are prima pictură murală din vopsea care purifică aerul

La Bacău a fost inaugurată prima pictură murală care purifică aerul, din România. Lucrarea se întinde pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați și are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de aceleași dimensiuni. La fiecare 12 ore, îndepărtează poluanții emiși de aproximativ 50 de automobile pe benzina euro 6.

Pictura “Intuiția” a fost realizată de artistul român Obie Platon, în cadrul proiectului ZidART, organizat de Asociația Ingenious Drama.

Lucrarea a fost făcută cu vopsea Airlite, o vopsea specială care transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer.

Pictura, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați, are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci de 250 de metri pătrați. La fiecare 12 ore îndepărtează 38,5 grame de poluanți, cantitate corespunzătoare a aproximativ 50 de automobile pe benzina euro 6.

Pictată pe blocul de lângă insula din Bacău, aceasta este și prima lucrare din lume dedicată nevăzătorilor, tradusă în limbajul Braille. Lucrarea reprezintă portretul unui nevăzător care își imaginează universul său în ciuda presiunii dizabilității sale, scopul fiind acela de a atrage atenția asupra problematicii incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități.

Vopseaua reduce costurile și consumul de energie ale aparatelor de aer condiționat și reduce emisiile gazelor cu efect de seră, care cauzează schimbările climatice.

„Încă de la înființarea organizației ne-am propus să contribuim prin proiectele pe care le desfășurăm sau pe care le susținem la neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon. Lucrarea inaugurată astăzi la Bacău prin proiectul ZidART reprezintă o premieră în România, deoarece în mijlocului unui oraș avem o operă de artă care purifică aerul, având efectul unei păduri. Sperăm ca astfel de inițiative să fie replicate la nivelul cât mai multor orașe, astfel încât oamenii să se poată bucura de aer mai curat și să arătăm că arta poate deveni o soluție pentru problemele de mediul cu care orașele noastre se confruntă.” – a declarat Andrei Coșuleanu – președintele asociației Act for Tomorrow.

De asemenea, pictura este foarte eficientă în prevenirea așezării murdăriei pe pereți. Aerul descompune substanțele uleioase depuse pe suprafață, împiedicând lipirea prafului de perete. În combinație cu vopseaua, se creează un strat subțire de apă (datorită unei proprietăți numite hidrofilicitate), care împiedică așezarea prafului și a altor particule pe suprafață, determinandu-le să se desprindă.

„Sperăm să ajute populația să conștientizeze provocările pe care persoanele cu dizabilități le întâmpină, dar, mai ales că prin artă putem contribui la orașe mai curate, în care emisiile de dioxid de carbon din aer sunt reduse”, a declarat Anna Katharina Scheidereiter – CSR Manager Kaufland Romania.

Aceasta este prima dintr-un set de șase picturi murale ce vor fi realizate în municipiul Bacău.

Proiectul ZidART este implementat prin programul StartONG, finanțat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow.

sursa: green-report.ro