România continuă transportul feroviar al combustibilului nuclear rusesc către Ungaria

Getting your Trinity Audio player ready...

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a anunțat recent că România va menține permisiunea pentru transportul feroviar al combustibilului nuclear rusesc către centrala nucleară Pecs din Ungaria. Această declarație a fost făcută în urma unor discuții cu oficialii români, inclusiv cu ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.

Szijjarto a subliniat importanța acestui acord pentru securitatea energetică a Ungariei, menționând că au fost semnate acorduri importante care asigură cooperarea continuă a României în acest domeniu. De asemenea, s-a convenit asupra creșterii capacității conexiunii de gaze naturale între cele două țări și a începerii pregătirilor pentru o nouă conexiune electrică.

Transportul combustibilului nuclear rusesc către Ungaria a fost necesar să fie redirecționat prin România, după ce ruta obișnuită prin Ucraina a devenit impracticabilă din cauza conflictului militar dintre Rusia și Ucraina. În acest an, au fost efectuate trei livrări prin noua rută, combustibilul ajungând în Bulgaria cu feribotul din Rusia, de unde este transportat cu trenul prin România către Ungaria.

Pe de altă parte, ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, și Peter Szijjarto au discutat și despre deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei între România și Ungaria, ridicând numărul total la 14. Szijjarto a menționat, de asemenea, sprijinul Ungariei pentru aderarea României la spațiul Schengen.