România, evaluată pozitiv de Comisia Europeană pentru gestionarea fluxului de migranți

Getting your Trinity Audio player ready...

Comisia Europeană a evaluat pozitiv modul în care România a implementat proiectul-pilot pentru controlarea fluxului de migranți, după ce Austria a blocat aderarea țării noastre la Spațiul Schengen. Conform unui raport al Comisiei Europene, România și-a adaptat legislația în domeniul azilului în luna mai, facilitând emiterea de decizii negative privind protecția internațională împreună cu o decizie de returnare. Aceasta a condus la o procedură de returnare mai eficientă și la o procesare rapidă a cererilor de azil.

Comisia a subliniat, de asemenea, că România a gestionat eficient frontierele externe cu Serbia, efectuând peste 400 de misiuni comune de patrulare și patrule ad-hoc de la începutul pilotului din martie. Corpul permanent Frontex a fost prezent la frontiera dintre România și Serbia, sprijinind activitățile de supraveghere.

În plus, România a consolidat legăturile bilaterale cu statele membre și cu Frontex în ceea ce privește bunele practici în materie de returnare și a participat activ la platforma europeană multidisciplinară împotriva amenințărilor criminale (EMPACT).

Este de menționat că proiecte similare au fost demarate și în Bulgaria, cu scopul de a controla mai eficient fluxul de refugiați dinspre Turcia către țările Uniunii Europene. Inițiativele au fost convenite de Comisia Europeană cu cele două state membre, în urma opoziției Austriei la aderarea lor la Schengen, invocând preocupări legate de migranții ilegali.