România se alătură Proiectului European pentru infrastructura de date genomice

Getting your Trinity Audio player ready...

România este parte a Proiectului European pentru Infrastructura de Date Genomice (GDI), marcând o etapă importantă în consolidarea capacităților țării noastre în cercetarea genomică și integrarea în infrastructura paneuropeană de date genomice. Două instituții din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării sunt implicate în acest proiect complex: Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică, cu sprijinul Autorității pentru Digitalizarea României.

„Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de date genomice va implementa inițiativa europeană 1+ Million Genomes (1+MG), al cărei obiectiv este de a permite accesul securizat la datele genomice din întreaga Uniune Europeană, pentru a promova cercetarea și îngrijirea personalizată peste tot în Europa. Pentru români, acest lucru înseamnă acces la rezultatele cercetării de vârf și servicii medicale mai bune,” a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Acest demers este în sinergie cu inițiativa națională coordonată de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și membrii Rețelei Naționale de Cercetare Genomică, având ca scop dezvoltarea cercetării medicale genomice în România.

Extinderea proiectului reprezintă un pas semnificativ către asigurarea accesului securizat la date genomice umane de înaltă calitate și la datele clinice corespunzătoare în toată Europa, prin crearea unei infrastructuri de date transfrontaliere. Organizații din Cipru, Ungaria, Malta și România s-au alăturat oficial proiectului.

În calitate de țară semnatară a Inițiativei 1+MG, România va participa la Pilonul I al proiectului, contribuind la discuțiile privind sustenabilitatea pe termen lung, modelele de guvernanță și cadrul legal. Pilonul I reunește experții în sustenabilitate și guvernare 1+MG pentru a ajunge la un consens asupra modului în care această infrastructură va fi susținută pe termen lung.

Totodată, România va fi implicată în Pilonul II, concentrându-se pe definirea cerințelor tehnice pentru implementarea infrastructurii. Pilonul II al proiectului sprijină nodurile naționale să progreseze prin evaluarea maturității în trei faze: integrare, implementare și operațiuni.

Participarea României la acest proiect european de amploare subliniază angajamentul nostru de a avansa în domeniul cercetării genomice și de a contribui la îmbunătățirea sănătății publice prin inovație și colaborare internațională.