Rusia: Doar vinurile locale au dreptul să se numească ”șampanie”

Producătorii de șampanie, „scandalizați” după ce Vladimir Putin a promulgat o lege care presupune că doar vinurile spumante rusești pot purta eticheta de ”șampanie”, au cerut luni diplomației franceze și europene să intervină în această problemă spinoasă, relatează AFP.

”Producătorii de șampanie fac apel la diplomația franceză și europeană pentru a obține modificarea acestei legi inacceptabile”, scrie Comitetul Champagne, care reunește viticultorii și casele de șampanie, într-un comunicat de presă.
 
O nouă lege semnată vineri de președintele Vladimir Putin obligă distribuitorii mărcilor de șampanie să scrie pe eticheta plasată pe spatele sticlei mențiunea „vin spumant”.
 
Potrivit Comitetului Champagne, „dacă vinurile din Champagne își păstrează dreptul exclusiv de a folosi numele „șampanie” în caractere latine pe eticheta principală”, această nouă lege îi obligă să renunțe la termenul „șampanskoe” – traducerea numelui șampanie în rusă – și care urmează să fie prezentat sub termenul de vin spumant cu caractere chirilice pe eticheta din spate „.
 
Pe de altă parte, această lege prevede că producătorii ruși vor putea folosi termenul Shampanskoe: „doar vinurile spumante rusești vor avea de acum înainte dreptul de a utiliza” această denumire, potrivit Comitetului Champagne.
 
„Această reglementare nu oferă consumatorilor ruși informații clare și transparente cu privire la originea și caracteristicile vinurilor”, ne asigură aceeași sursă, regretând că această lege „pune în discuție peste 20 de ani de discuții bilaterale între Uniunea Europeană și Rusia privind protecția denumirilor de origine „.
 
Comitetul Champagne, care își exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost informat de către autorităţile ruseşti cu privire la implementarea acestei legislaţii, reamintește că această denumire ”este protejată în peste 120 de ţări”. De asemenea, Comitetul spune că este ”determinat să continue discuțiile cu autoritățile rusești în vederea obţinerii dreptului exclusiv de a folosi numele «Champagne» pe teritoriul rus”.
 
Denumirea de origine controlată «champagne» este aprig apărată de Franţa, care subliniază că vinul este necesar să provină dintr-un anumit perimetru din regiunea franceză care poartă acest nume, pentru a avea dreptul să-l poarte.