Rușii nu vor să se vaccineze cu Sputnik V, dar regimul lui Vladimir Putin îi obligă

Confruntate cu o rată de vaccinare extrem de scăzută, autoritățile de la Moscova au anunțat recent o serie de măsuri stricte care îi vizează pe cetățenii ce refuză să se vaccineze împotriva COVID-19 cu Sputnik V. Obiectivul regimului de la Kremlin constă în vaccinarea a cel puțin 60% din personalul din industria serviciilor cu cel puțin o doză până pe 15 iulie.

Jurnaliștii de la CNN și The Guardian au documentat cum lucrătorii din diverse sectoare de activitate, precum Horeca sau transporturi, sunt forțați să se vaccineze cu vaccinul rusesc, deși nu au încredere în acest vaccin, altfel își vor pierde locurile de muncă.

Conform pozițiilor oficiale ale Kremlinului, vaccinarea împotriva COVID-19 în Rusia este voluntară. Cu toate acestea, autoritățile de la Moscova au pus la punct o politică care, în esență, limitează capacitatea de alegere a oamenilor.

„Vaccinarea rămâne voluntară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, precizând, însă, că cei care refuză vaccinul ar putea să își piardă mijloacele de existență.

„Dacă un moscovit lucrează în sectorul serviciilor și trebuie să se vaccineze, dar a luat decizia de a nu se vaccina, pur și simplu trebuie să înceteze să lucreze în sectorul serviciilor. Iar dacă vrea, va căuta un loc de muncă într-un alt sector, care nu presupune necesitatea vaccinării”, a spus Peskov, citat de CNN.

Totodată, începând din această săptămână, persoanelor din Moscova li se cere să prezinte dovada vaccinării, un rezultat negativ al testului PCR sau adeverința că au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele șase luni pentru a li se permite intrarea în cafenelele și restaurantele orașului. De asemenea, spitalele vor refuza pacienții care solicită intervenții chirurgicale care nu sunt de urgență. În același timp, spațiile publice, inclusiv locurile de joacă în aer liber, au fost închise.