Sala Polivalentă de 138 de milioane € la București

Capitala României va avea, în sfârșit, o nouă Sală Polivalentă. Anunțul a fost făcut de către Gabrielea Firea, primarul general al Bucureștiului în cadrul unei conferințe de presă, organizată luni dimineață.

Astfel, s-a aprobat proiectul prin care se va construi de la zero noua Sală Polivalentă. Aceasta va fi ultramodernă, multifuncțională, va avea 20.000 de locuri și va costa, în total, 138 de milioane de euro!

”Vom avea în sfârșit o Sala Polivalentă, o sala multifuncțională în București, după epopeea pe care a trăit-o acest proiect. După cum știți a fost o licitație acum câțiva ani, care a avut nenumărate contestații și în final a trebuit să o luăm de la capăt că acel contract a fost anulat. Avem astăzi de dezbătut indicatorii tehnici economici rezultați din studiul de fezabilitate realizat de Compania Durabilă a Municipiului București pentru realizarea unei săli multifuncționale cu o capacitate de 20.000 de locuri, pe o suprafață desfășurată de 60.000 de mp, care va fi dotată și cu o parcare subterană 380 de locuri, în afară de sala în sine vor fi și 5 terenuri de sport”, a declarat, luni dimineață, Gabriela Firea.

Când va fi gata noua sală polivalentă din București?

 Edilul a vorbit, mai apoi, și de costuri. ”Nu pot fi comparate costurile cu alte săli similare, pentru că e o capacitate nemaiîntâlnită până acum în România. Am solicitat tuturor federațiilor sportive să ne transmită necesarul de dotări, astfel încât că să fie omologată la standarde internaționale pentru toate sporturile.

Costul estimat 138 de milioane de euro, timp de execuție, maxim trei ani”, a mai spus Gabriela Firea.

În februarie acest an, Firea spunea la Digi Sport că întâmpină mari dificultăți legate de acest nou proiect. ”Sunt total de acord că la aproape 30 de ani de la Revoluție nu s-a făcut suficient din multe puncte de vedere. Iar eu sunt primul nemulțumit al Bucureștiului. Sunt foarte multe de făcut. În doi ani și jumătate am reușit multe, altele nu s-au reușit și într-adevăr ne-am dori să fie mult mai bine din toate punctele de vedere. Legea Administrației Publice Locale nu prevede ca facultativă implicarea autorității locale în domeniul cultural și sportiv. Sunt chiar prevederi legale prin care autoritea publică locală are ca prioritate bineînțeles sănătatea, educația, infrastructura, mediul, dar și sportul și cultura.

 Aici este o dezbatere extrem de lungă. Sigur că o primărie, un minister, un consiliu județean trebuie să se implice în infrastuctură sportivă, dar și aici sunt discuții, probleme.

Eu vă pot arăta la orice oră, și chiar vă invit la Primărie, pentru a vedea contractele încheiate cu ani în urmă din cauza cărora nu s-a putut finaliza o sală polivalentă. De ani de zile a fost o licitație blocată, constestată, anulată iar acum trebuie să o luăm de la zero. Zero barat! Mă refer la sala ce trebuia construită lângă Arena Națională”, a spus Firea, într-o intervenție găzduită de emisiunea ”Digi Sport Special”.