„Sângele, muzica lui George Enescu și versurile lui Nichita mă leagă de România”

Valentin Răduțiu este primul violoncelist care a înregistrat integrala lucrărilor enesciene pentru violoncel și pian, împreună cu pianistul suedez Per Rundberg. Laureat al Concursului Enescu și născut la Munchen, dar având părinți români, Valentin Răduțiu a luat primele sale lecții de violoncel de la tatăl său, la vârsta de 6 ani, continuându-și studiile mai apoi la Salzburg, Viena și la Berlin cu Clemens Hagen, Heinrich Schiff și David Geringas. Valentin Răduțiu a susținut concerte alături de Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Deutsche Radiophilharmonie Saarbrücken, Orchestrele Simfonice Radio MDR Leipzig și SWR Stuttgart, Camerata Salzburg, Orchestra Națională Simfonică Letonă, Hong Kong Sinfonietta, Prague Philharmonia, Stuttgarter Kammerorchester, Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Națională Radio București și cu World Youth Symphony Orchestra. Recent, violoncelistul a lansat prima sa înregistrare cu orchestră, precum și un album de jazz, “Remembering the rain".

"Am ajuns în România imediat după ce s-au deschis granițele, în ’90. Ce mă leagă de România  – o listă fără sfârșit. Sângele. Amintirile. Muzica lui George. Versurile lui Nichita" a declarat Valentin Răduțiu.

Pe 3 septembrie, Valentin Răduțiu va deschide ediția 2016 a Concursului Enescu, într-un concert de gală alături de violonista Anna Țifu și de pianistul Mihai Ritivoiu, și ei laureați ai Concursului, pe scena Ateneului Român. Cei trei vor interpreta, sub bagheta lui Horia Andreescu, Triplul Concert de Beethoven.