SANITAS a anunțat declanșarea conflictului de muncă după eșuarea negocierilor cu Guvernul

Getting your Trinity Audio player ready...

Federația Sanitas a anunțat miercuri seara declanșarea conflictului colectiv de muncă ca răspuns la eșecul negocierilor cu Guvernul României privind majorarea salarială pentru lucrătorii din sănătate și asistența socială pentru anul 2024. În cadrul unei întâlniri desfășurate pe 13 decembrie, Consiliul Național al Federației a constatat respingerea solicitării de creștere a veniturilor pentru toate categoriile de lucrători din domeniul sănătății. Prim-vicepreședintele Federației, Iulian Pope, a subliniat refuzul Guvernului de a accepta propunerea de majorare a salariilor cu 20% începând cu 1 ianuarie 2024, exprimând dezamăgirea că negocierile nu au fost fructuoase și menționând că Guvernul a cerut un răgaz până în primul trimestru al anului viitor.

Prim-vicepreședintele Federației, Iulian Pope a evidențiat problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar, inclusiv refuzul medicilor de a efectua gărzi și dificultățile spitalelor de a acoperi liniile de gardă, datorită remunerării insuficiente. A menționat, de asemenea, nemulțumirea asistenților medicali, care se apropie de nivelul salariului minim pe economie stabilit pentru 2024, și a personalului TESA. Această situație a determinat Sanitas să inițieze strângerea de semnături începând cu data de 18 decembrie 2023 pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă în sănătate și asistență socială.

Guvernul a anunțat că s-a convenit debirocratizarea procedurii de ocupare a posturilor din sectorul sanitar, o măsură ce va fi aplicată din anul următor și a discutat despre perspectivele creșterilor salariale și eliminarea inechităților salariale, în contextul aprobării proiectului de buget pentru anul viitor. Această decizie a Federației Sanitas semnalizează o escaladare a tensiunilor între sindicat și Guvern, deschizând calea pentru noi runde de negocieri sau acțiuni de protest.