Scandalul de la Opera Naţională, aprope de rezolvare: Johan Kobborg anunţă revenirea sa în instituţie

Johan Kobborg a publicat, marţi seară, pe contul personal de Facebook un mesaj prin care anunţă încetarea disputelor de la Opera Naţională Bucureşti şi revenirea lui în instituţie, precizând că se va concentra pe reconstrucţie şi pe repararea ”răului deja făcut”. Anunţul balerinului vine în contextul în care ministrul Culturii a anunţat identificarea unei soluţii pentru conflictul care a afectat activitatea ONB,în ultimele aproape trei săptămâni.

”Mulţumesc tuturor celor care m-aţi susţinut în această perioadă dificilă… Nu mai este vorba despre prezenţa mea sau nu, acesta fiind şi motivul pentru care nu am plecat imediat, deoarece nici eu,nici noi, nu puteam permite ca această instituţie să se întoarcă la felul cum funcţiona înainte şi asta, de dragul artiştilor şi al viitorului vieţii culturale româneşti”, a scris Johan Kobborg, marţi seară, pe contul de Facebook. ”Dreptatea a învins…Am venit la ONB pentru oamenii buni de aici şi voi lăsa ONB doar în mâinile altora oameni buni. Dar până când acea zi va veni, sunt din nou aici, m-am întors! Răul a fost făcut, dar vom reconstrui şi vom continua ceea ce am început cu încă şi mai multă pasiune. Acum voi lăsa disputele deoparte şi mă voi întoarce la lucrul pentru care trăiesc cu adevărat. Arta”, a încheiat Johan Kobborg.

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a anunţat, marţi, deblocarea conflictului care a afectat, în ultimele trei săptămâni, Opera Naţională Bucureşti, conflict care a culminat cu anularea unor producţii, dar şi a Galei Internaţionale a Dansului, fără a preciza, însă, soluţia identificată împreună cu toţi cei implicaţi: dirijorii Tiberiu Soare şi Vlad Conta, care asigură conducerea ONB şi balerinul Johan Kobborg, cel care a coordonat, înainte de demisiona, activitatea corpului de balet. ”În ultimele zile am purtat o serie de discuţii în vederea găsirii unui consens privind managementul Operei Naţionale Bucureşti. În cursul discuţiilor de azi, 19 aprilie, purtate la Ministerul Culturii, s-a ajuns la o soluţie agreată de toate părţile implicate. În cursul zilei de mâine, 20 aprilie, voi avea avea o întâlnire la sediul Operei cu angajaţii instituţiei pentru a prezenta soluţia agreată la care s-a ajuns în urma discuţiilor recente”, a anunţat, pe contul de Facebook, ministru Culturii Vlad Alexandrescu.