Schimbări în Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist din România

Monitorul Oficial al României a publicat o decizie prin care domnul Mihai Iulian Dodu este eliberat din funcția de secretar de stat al Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist din România, pentru perioada 1945-1989. Această decizie a fost emisă de prim-ministrul României, conform prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ și ale Hotărârii Guvernului nr. 563/2014.

În continuare, domnul Sever-Romulus Stana a fost numit în această funcție importantă. Stana, care în trecut a ocupat funcția de prefect al Capitalei și a fost consilier la ANSVSA, își va asuma responsabilitățile noului rol.

Contextul acestei schimbări este complex și încărcat de istorie. Mihai Dodu, fiul lui Daniel Dodu, erou al Revoluției din decembrie 1989, a fost numit în funcție de fostul premier Nicolae Ciucă. În iunie 2023, o comisie specială a Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor a respins cererea premierului Marcel Ciolacu de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant în Revoluția din 1989. Această decizie a venit într-un context în care Dodu, prin poziția sa, avea un potențial conflict de interese, fiind subordonat premierului Ciolacu.

Situația a fost complicată și de cererile unor asociații de revoluționari care solicitau demiterea lui Dodu. Totuși, mai mulți tei victime ale Revoluției au anunțat proteste, inclusiv prin greva foamei, în cazul demiterii lui Dodu.

Marcel Ciolacu, deși a depus o cerere în 2019 pentru a fi declarat Luptător cu Rol Determinant, a întâmpinat obstacole în proces, inclusiv o investigație a DNA, care s-a încheiat cu clasarea cauzei în martie 2023. Cu toate acestea, noua comisie a decis că Ciolacu nu îndeplinește condițiile necesare pentru acest titlu.