Școlile din București s-ar putea deschide complet chiar din zilele următoare

Ministrul Educației anunță că va schimba ordinul comun dat împreună cu ministrul Sănătății care stabilea că localitățile unde școala începe complet în format fizic se stabiliesc doar în ziua de vineri, în baza incidenței COVID sub 1 la mie. Astfel, Sorin Câmpeanu anunță că „prezența fizică nediferențiată în școli s-ar putea face încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mie”.

„Conform ordinului comun al ministrului educației și ministrului sănătății, școlile funcționează toată săptămâna luând ca referință rata de infectare din ziua de vineri a săptămânii precedente (Art. 2, alin. 3)”, arată ministrul educației Sorin Câmpeanu.

„Constatând că un număr important de localități sunt foarte aproape de pragul de 1 la mie al ratei de infectare, în urma discuțiilor cu ministrul sănătății, apreciind înțelegerea Ministerului Sănătății pentru importanța școlii, luni, 17 mai vom iniția modificarea Art 2, alin. 3 al ordinului comun de ministru Educație-Sănătate, în sensul în care referința să fie considerată ziua în care rata de infectare se modifică în raport cu pragul de 1 la mie. Toate celelalte prevederi cunoscute rămân în vigoare. În acest fel, prezența fizică nediferențiată în școli s-ar putea face încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mie, pe baza acordului între ISJ/ISMB și DSP, prin hotărâre a CJSU/CMBSU”, a mai precizat Câmpeanu.

„Ne dorim ca ordinul comun de modificare să fie semnat și publicat în Monitorul Oficial în cursul zilei de mâine, 17 mai, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să aibă acces la școala. Insistăm în continuare pe respectarea riguroasa a măsurilor de protecție sanitară în interiorul școlilor”, a mai spus Câmpeanu.

Școli deschise complet mai devreme în București, Ilfov sau Cluj

Rata de infectare în București a ajuns duminică la 1,06 la mie, în scădere continuă zi de zi de ceva vreme. Mergând pe același trend descendent, rata de infectare în Capitală ar putea scădea sub 1 la mie încă de luni sau marți. Astfel, conform modificărilor anunțate acum de ministrul educației, școlile din București s-ar putea deschide în totalitate încă începând din această săptămână.

Județele cu rata aproape de 1 la mie:

București – 1,06
Cluj – 1,18
Ilfov – 1,06
Prahova – 1,11
Sibiu – 1,02

Alba – 1,2