Scriitoarea Herta Muller, suspendată din Uniunea Scriitorilor din România

Scriitoarea Herta Muller, laureată cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2009, a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor din România (USR) pentru că nu şi-a plătit cotizaţia anuală, în valoare de 150 de lei, informează Hotnews.

Conform statutului USR, acest lucru înseamnă că scriitoarea pierde anumite drepturi de membru, cum ar fi că nu poate vota la alegerile pentru preşedinţia uniunii.

Preşedintele actual al USR, criticul Nicolae Manolescu, a explicat pentru Hotnews că Herta Muller este în continuare membră a uniunii, însă este suspendată, „neplătindu-şi de ani de zile cotizaţia”.Manolescu a mai explicat că anumiţi membri din USR s-au oferit să plătească cotizaţia, însă acest lucru se face doar după ce aceasta îşi dă acordul.

„Herta Muller a zis că nu o interesează Uniunea”, a adăugat preşedintele USR. Scriitoarea germană de origine română nu este singura în această situaţie, 600 de membri fiind, de asemenea, suspendaţi. Aceşti membri nu pot vota în alegerile din cadrul USR şi nu pot participa la anumite proiecte organizate de filialele uniunii.

Scriitoarea germană originară din România, Herta Müller s-a născut la 17 august 1953 în satul Niţchidorf.

Este laureată a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatură Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatură al Fundaţiei Konrad Adenauer (2004). În 2009, Academia Suedeză îi atribuie Premiul Nobel pentru literatură.