Separatiștii catalani au ieșit din nou în stradă

Noapte incendiară la propriu în Barcelona. Separatiștii catalani au ieșit în stradă la trei ani de la eșecul declarării independenței de Spania. 

Mii de oameni au ieşit și luni seara pe străzile din oraşele catalane pentru a protesta după ce liderul separatist Quim Torra a fost suspendat din funcţia de premier, pentru nesupunere.

Luni dimineaţa, Curtea Supremă confirmase în unanimitate o hotărâre a tribunalului regional catalan de anul trecut împotriva căreia Torra a făcut apel şi care stipula că liderul catalan în vârstă de 57 de ani nu poate ocupa funcţii publice timp de 18 luni.

Torra va plăti de asemenea o amendă de 30.000 de euro şi trebuie să-şi transfere funcţia de prim-ministru regional adjunctului său, Pere Aragones. Mass-media apreciază că acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare. Aragones ar trebui să convoace atunci noi alegeri pentru începutul anului 2021. Protestele care au avut loc luni seara la Barcelona s-au concentrat în Parcul Ciutadella, vizavi de parlamentul regional. Între 500 şi 1.000 de manifestanţi s-au adunat acolo, au relatat mass-media din regiune.

Protestatarii au aruncat în poliţişti cu petarde, pungi cu gunoi, pietre şi căpăţâni de porci. De asemenea, ei au dat foc la containere de gunoi. Unii dintre protestatari au cerut eliberarea separatiştilor care se află la închisoare, pe care i-au numit „deținuți politic”.