Ţările UE ar putea să nu permită accesul americanilor pe teritoriul lor

Ţările Uniunii Europene, care sunt nerăbdătoare să îşi relanseze economiile, sunt pregătite să nu permită accesul americanilor pe teritoriul lor, pentru că Statele Unite nu au reuşit să ţină sub control pandemia de coronavirus, a relatat marţi New York Times, citând liste preliminare cu călătorii din afara UE care vor fi acceptaţi în cadrul măsurilor de redeschidere, transmite Reuters.

Statele Unite, care au cele mai multe cazuri de coronavirus din lume şi înregistrează o creştere a numărului de infecţii noi, vor fi în aceeaşi categorie cu Brazilia şi Rusia, potrivit New York Times, care citează propunerea discutată.

Casa Albă nu a comentat imediat informaţia.

Un diplomat UE a spus că Executivul Uniunii a propus trei criterii pentru a permite accesul pasagerilor din ţări terţe, inclusiv situaţia epidemiologică din ţara respectivă, dar statele membre vor stabili care vor fi indicatorii şi pragurile.

”Nu există o listă de ţări, doar o listă de criterii”, a declarat un alt diplomat european.

Cel de-al doilea diplomat a spus că statele membre analizează utilizarea ratei de infectare la 100.000 de persoane, pentru a decide dacă vor permite accesul pasagerilor, dar nu au stabilit care va fi pragul acestui criteriu. Pragul va trebui să ia în considerare factorii care influenţează siguranţa acestor date, cum ar fi capacitatea de testare pentru Covid-19 a unei ţări.