Teatrul Național de Operetă – reînființat prin Hotărâre de Guvern

Guvernul a decis miercuri reînființarea Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion Dacian", prin reorganizarea Operei Naționale București.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a scris pe pagina sa de Facebook că prin hotărârea adoptată s-a reparat "o greșeală" făcută în 2013. În urmă cu trei ani, tot printr-o Hotărâre de Guvern, se decisese ca Opera Națională din București și Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian" să fuzioneze. Ca urmare, Teatrul Național de Operetă a fost desființat.

"Guvernul a stabilit astăzi, printr-o hotărâre, reînființarea Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' din București, precum și unele măsuri privind reorganizarea Operei Naționale București — ONB, pentru o funcționare coerentă și optimă a celor două instituții, precum și pentru asigurarea îndeplinirii atribuțiilor specifice domeniilor operetă și musical, pe de o parte, și operă și balet, pe de altă parte", se arată într-un comunicat al Executivului.

Potrivit Guvernului, principalul avantaj al funcționării separate a celor două instituții este dat de posibilitatea gestionării "oportune" și "eficiente" a activității artistice și a resurselor implicate. Totodată, precizează sursa citată, se creează posibilitatea abordării unor viziuni manageriale specifice fiecărui domeniu și se estimează o serie de avantaje din punct de vedere economic.

"Comasarea acestor activități a generat, pe lângă disfuncționalități în organizarea spectacolelor, și creșteri ale cheltuielilor legate de aparatul administrativ-organizatoric", se precizează în comunicat.

Teatrul Național de Operetă și Musical "Ion Dacian" va funcționa ca instituție publică distinctă, cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Culturii.