TED, YouTube și Leonardo di Caprio lansează o nouă inițiativă climatică

„Countdown” este o inițiativă care aduce împreună lideri din domeniile politic, economic, ştiinţific, dar şi vedete şi activişti și platforme precum TED Talks și YouTube, cu scopul ca până în octombrie 2020 aceștia să găsească cele mai bune soluții pentru reducerea schimbărilor climatice. 

Noua coaliție globală se va concentra pe cinci teme mari: energia regenerabilă, infrastructură, transport, alimentație și repararea ecosistemelor, potrivit The Verge.

Iniţiativa „Countdown” (n.r. numărătoare inversă) a fost prezentată la un teatru din New York de preşedintele TED, Chris Anderson, şi fosta responsabilă pentru climă în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Christiana Figueres.

Mișcarea se bucură de sprijinul a numeroase personalităţi, de la Leonardo di Caprio la Antonio Guterres, dar şi de cel al preşedintelui Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), Hoesung Lee, al fostului prim-ministru al Bhutan, Tshering Tobgay şi al fostului vicepreşedinte american Al Gore, care s-au afirmat în cadrul mişcării #FridaysforFuture iniţiată de Greta Thunberg.

„Ideea nu este să debarcăm cu un proiect care să concureze cu ceea ce există, ci să identificăm cele mai bune soluţii’” şi „să le amplificăm, să le punem în acţiune, prin reunirea tuturor acestor grupuri diferite”, a explicat Chris Anderson, citată de The News.

Declarațiile au fost făcute în timpul unei prezentări care a conectat, prin intervenţii video, participanţi la Summitul asupra Climei (COP25), în desfăşurare în această perioadă în Madrid, şi responsabili sau activişti din numeroase state.

Oricine, de oriunde, poate propune o idee. Creatorii de conținut de pe YouTube vor ajuta să răspândească vestea, iar cele mai bune idei vor fi puse în practică cu ajutorul oamenilor de afaceri, al factorilor de decizie politică și al celebrităților care sprijină inițiativa.

Mark Ruffalo

În octombrie 2020, inițiativa Countdown va organiza în Bergen, Norvegia, un summit unde vor fi prezentate ideile care se vor strânge până atunci. Coaliția va colabora cu o echipă de experți și oameni de știință care vor examina propunerile, iar cele mai bune vor fi transformate în discursuri TED. Acestea vor fi filmate la summit-ul din octombrie, în fața unui public ales cu atenție și care va fi capabil să transforme aceste idei în măsuri concrete.

Scopul Countdown este să înjumătățească emisiile globale până în 2030, iar lumea să ajungă la zero emisii până în 2050.

„Va fi un proces intens între momentul de faţă şi octombrie 2020 pentru a reuni cele mai bune idei ale lumii asupra climei”, a mai afirmat Anderson.

sursa:green-report.ro