Temperaturi extreme în România începând de luni

Getting your Trinity Audio player ready...

România se pregătește să intre sub influența unui val de aer rece de origine polară, care va aduce temperaturi extrem de scăzute săptămâna viitoare. Conform declarațiilor Elenei Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), temperaturile vor scădea dramatic, atingând minime de -10 până la -20 de grade Celsius.

Fenomenul va începe duminică, cu scăderi de temperatură mai întâi în Moldova, unde maximele nu vor depăși 1-6 grade Celsius. În restul țării, vremea geroasă va fi mai accentuată începând de luni, cu temperaturi predominant negative în aproape toată țara. În nordul Moldovei și în estul Transilvaniei, maximele vor fi chiar în jurul a -10 grade Celsius, în timp ce în sud-vestul Olteniei, temperaturile vor atinge maximum zero sau un grad.

Cele mai scăzute valori sunt anticipate pentru marți și miercuri dimineața, când minimele ar putea coborî până la -15, sau chiar -20 de grade Celsius. Această scădere severă a temperaturilor va fi însoțită și de prezența unui strat de zăpadă.

Situația meteorologică se va complica și mai mult la sfârșitul săptămânii, când sunt așteptate precipitații sub formă de ploaie în vestul, centrul și nordul țării, transformându-se în ninsori duminică noaptea. Acest fenomen va începe din zonele nordice și Moldova, urmând ca aria ninsorilor să se extindă și în sud, pe măsură ce masa de aer polar avansează.