Tenorul Placido Domingo va participa la inaugurarea Operei din Dubai

Opera din Dubai aflată în apropierea turnului Burj Khalifa, cel mai înalt zgârie-nori din lume, se pregătește pentru inaugurare cu o ceremonie grandioasă la sfârșitul lunii august, cap de afiș fiind tenorul Placido Domingo.

După ce s-a impus ca centru al afacerilor din Orientul Mijlociu, emiratul Dubai încearcă prin realizarea acestei opere să își creeze și o imagine culturală deosebită și să aibă o scenă emblematică, relatează vineri AFP.

În afară de Placido Domingo, care va inaugura în 31 august prima stagiune a Operei din Dubai, programul cuprinde și Bărbierul "din Sevilla" de Rossini și musicalul "West Side Story". Emiratul găzduiește o largă paletă de manifestări culturale, cu concerte regulate ale unor muzicieni arabi și occidentali, un festival anual de film și salonul Art Dubai, consacrat artelor plastice. Îi lipsea însă un mare teatru liric, pe măsura ambițiilor sale mondiale.

Forma construcției se inspiră din tradiția comercială a orașului portuar, fiind asemănătoare unei ambarcațiuni de lemn, utilizate încă în transportul maritim regional. Sala de 2.000 de locuri își poate modifica configurația, putând fi folosită ca teatru, sală de concert sau spațiu pentru banchete și alte manifestări, conform site-ului internet al operei. Nu a fost dezvăluit costul acestui edificiu.

În ultimii ani, orașul-stat care face parte din federația Emiratelor Arabe Unite, s-a transformat rapid în centru de afaceri și divertisment în Golf, iar sectorul imobiliar a atras imense investiții străine. În afară de Burj Khalifa, turnul de 828 de metri, Dubai a realizat și alte construcții extravagante, cum ar fi insulele artificiale în formă de palmier sau cele care reproduc harta lumii. Orașul, care va găzdui Expoziția Universală în 2020, are 2,5 milioane de locuitori, în marea lor majoritate străini.