Tensiuni în Coaliție din cauza deficitului pe septembrie

Marcel Boloș amenință cu oprirea plăților și îl invită pe Rareș Bogdan să preia portofoliul Finanțelor.

Într-o recentă ședință a Coaliției, Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a exprimat îngrijorări legate de deficitul bugetar din septembrie, menționând că ar putea opri toate plățile pentru a acoperi gaura din buget. Boloș a subliniat că riscul pierderii fondurilor europene este semnificativ și a declarat: „De trei zile nu dorm, speram ca luna septembrie să nu o închid pe deficit! Am un minus de 7,5 miliarde de lei la încasare pe luna septembrie. O să opresc toate plăţile până la finalul anului, pentru că o să ni se suspende fondurile europene de la 1 decembrie!”

Europarlamentarul Rareș Bogdan a intervenit, contrazicându-l pe Boloș și afirmând că nu există un risc imediat de suspendare a fondurilor. În replică, Boloș l-a invitat pe Rareș Bogdan să preia portofoliul Finanțelor, sugerând că acesta ar putea negocia mai eficient la Bruxelles. Marcel Ciolacu a intervenit în discuție, încercând să medieze situația.

Șeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, a prezentat concluziile Fondului privind economia României, subliniind necesitatea unor măsuri fiscale suplimentare pentru a strânge 2% din PIB în plus la venituri în următorii doi ani. Prognoza FMI pentru deficitul bugetar la finalul anului este de 6%, dar cu implementarea măsurilor recent adoptate, acesta ar putea scădea la 5% în 2024.