Tensiuni în Coaliție din cauza deficitului pe septembrie

Getting your Trinity Audio player ready...

Marcel Boloș amenință cu oprirea plăților și îl invită pe Rareș Bogdan să preia portofoliul Finanțelor.

Într-o recentă ședință a Coaliției, Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a exprimat îngrijorări legate de deficitul bugetar din septembrie, menționând că ar putea opri toate plățile pentru a acoperi gaura din buget. Boloș a subliniat că riscul pierderii fondurilor europene este semnificativ și a declarat: „De trei zile nu dorm, speram ca luna septembrie să nu o închid pe deficit! Am un minus de 7,5 miliarde de lei la încasare pe luna septembrie. O să opresc toate plăţile până la finalul anului, pentru că o să ni se suspende fondurile europene de la 1 decembrie!”

Europarlamentarul Rareș Bogdan a intervenit, contrazicându-l pe Boloș și afirmând că nu există un risc imediat de suspendare a fondurilor. În replică, Boloș l-a invitat pe Rareș Bogdan să preia portofoliul Finanțelor, sugerând că acesta ar putea negocia mai eficient la Bruxelles. Marcel Ciolacu a intervenit în discuție, încercând să medieze situația.

Șeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, a prezentat concluziile Fondului privind economia României, subliniind necesitatea unor măsuri fiscale suplimentare pentru a strânge 2% din PIB în plus la venituri în următorii doi ani. Prognoza FMI pentru deficitul bugetar la finalul anului este de 6%, dar cu implementarea măsurilor recent adoptate, acesta ar putea scădea la 5% în 2024.