Teodora Gheorghiu înregistrează la Praga arii de belcanto cu Czech National Symphony Orchestra

Teodora Gheorghiu se află în această perioadă în plină sesiune de înregistrări la Praga alături de Czech National Symphony Orchestra dirijată de Frederic Chaslin, cu un spectaculos program de arii de belcanto, alese pornind de la repertoriul dedicat la începutul secolului al XIX-lea celebrei soprane Henriette Meric-Lalande, unul dintre cele mai importante nume ale genului în acea perioadă.

Selecţia repertorială este legată de rolurile de succes abordate de aceasta, în 1826, Henriette Meric-Lalande fiind cea care a semnat rolul feminin titular din premiera operei lui Bellini Bianca e Fernando la Teatro San Carlo din Napoli. De asemenea, ea a cântat pentru prima oară la Scala din Milano rolul Imogene din Il pirata în 1827 şi rolul Alaide din La straniera în 1829, pentru ca în acelaşi an să semneze rolul titular din premiera cu Zaira la Parma. Tot la La Scala, Henriette Meric-Lalande a întruchipat eroina principală din Lucrezia Borgia de Donizetti, în 1833. Arii din aceste opere sunt incluse de Teodora Gheorghiu pe viitorul ei album Arias for Henriette Meric-Lalande.

La sesiunea de înregistrări de la Praga participă în calitate de consultant celebra soprană specializată în repertoriul de belcanto, Nelly Miricioiu. Regizorul muzical al înregistrărilor Teodorei Gheorghiu de la Praga este Nicolas Bartholomee, iar inginer de sunet Clement Rousset. După încheierea sesiunilor, Teodora Gheorghiu va veni la Bucureşti pentru Concertul extraordinar susţinut la Opera Naţională din Bucureşti de Juan Diego Florez, a cărui invitată specială este. Soprana Teodora Gheorghiu va relua în concertul din 7 septembrie de la Bucureşti o selecţie dintre ariile de belcanto abordate în înregistrări.

Albumul pe care îl înregistrează acum este al treilea din cariera ei, după Anna de Amicis şi Lieduri Art Nouveau. Discul Arias for Henriette Meric-Lalande este axat pe repertoriul de belcanto şi cuprinzând arii rare de Vincenzo Bellini (din operele Bianca e Fernando, Il Pirata, La Straniera, Zaira), Gaetano Donizetti (din operele Elvida şi Lucrezia Borgia) şi Giovanni Pacini (Carlo in Borgogna) album pentru care beneficiază de colaborarea cu un mare nume ale dirijatului de operă, Frederic Chaslin şi care va apărea în iarnă la Casa de discuri Aparte.