Tesla nu mai acceptă plata în bitcoin

Tesla a sistat vânzarea mașinilor sale electrice pe bitcoini, a anunțat, joi, CEO-ul companiei, Elon Musk. În noaptea de miercuri spre joi, bitcoin a început brusc să scadă până la un nivel de 47.000 de dolari, iar apoi și-a mai revenit puțin peste 50.000 de dolari pe unitate, cu fluctuații în jurul acestui prag, la ora publicării știrii.  

Bitcoin a avut, joi dimineața, scăderi de peste 12% în 24 de ore, la un moment dat, potrivit Coindesk. Prețul bitcoin își începuse căderea înainte de anunțul lui Elon Musk, dar a accelerat după acesta.

Miliardarul a motivat decizia Tesla de a renunța la a mai accepta bitcoin prin faptul că în acest moment se consumă foarte multă energie pentru mineritul acestei criptomonede. Consumul de electricitate, obținută și prin ardere de cărbuni, este poluant, iar acest lucru contravine scopurilor declarate ale Tesla de a reduce poluarea.

În schimb, Tesla „se uită” la criptomonede mai prietenoase cu mediul.

„Tesla a suspendat cumpărarea de vehicule folosind Bitcoin. Suntem îngrijorați de creșterea rapidă a folosirii combustibililor fosili pentru mineritul de Bitcoin și pentru tranzacții, mai ales de cărbune, care are cele mai rele emisii dintre toți combustibilii. Criptomonedele sunt o idee bună din multe puncte de vedere și credem că au un viitor promițător, dar nu pot să vină la un cost uriaș pentru mediu. Tesla nu va vinde niciun Bitcoin și intenționăm să îi folosim în tranzacții imediat ce mineritul trece la energie mai sustenabilă. De asemenea, ne uităm la alte criptomonede care folosesc mai puțin de 1% din energia pe care o consumă Bitcoin la o tranzacție” – a anunțat Musk pe Twitter, joi dimineața

Cu două zile în urmă, el și-a întrebat fanii, într-un sondaj pe Twitter, dacă vor ca Tesla să accpeta plata în criptomoneda Dogecoin, iar rezultatul a fost 78,2% favorabil, din aproape 4 milioane de voturi. Asta după ce, sâmbătă, a făcut glume pe seama Dogecoin, la show-ul TV de satiră Saturday Night Live.

Reamintim că în primul trimestru al anului 2021, Tesla a cumpărat bitcoini de 1,5 miliarde de dolari. Reamintim că anul acesta criptomoneda a crescut brusc, de la 29.000, la 1 ianuarie, până peste 64.000 de dolari, la jumătatea lunii aprilie.