Tudor Giurgiu: sunt radical cu istoria recentă a țării

” ..Mi s-a părut important să fiu cât s-a putut de radical cu o perioadă din istoria recentă a țării mele unde lucrurile nu au stat deloc bine. Atunci era foarte grav felul în care politicul se raporta la justiție…” spune regizorul Tudor Giurgiu.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio Clasic, Tudor Giurgiu a făcut câteva declarații despre proiectele sale din ultima perioadă, Festivalul Internațional de Film din Zerkalo, unde a primit Premiul Special al Festivalului Andrei Tarkovsky, TIFF dar și producția următorului său film, o poveste de dragoste bazată pe cartea lui Marin Malai-Cuhondrari – Apropierea.

Regizorul Tudor Giurgiu a participat recent la Festivalul Internațional de Film din Zerkalo, cu filmul „De Ce Eu?”. Este prima proiecție a acestui film în Rusia, reacția cinefililor și a criticilor fiind una excelentă, cu atât mai mult cu cât este vorba „de un subiect foarte la zi în Rusia„.

Festivalul de film de la Cluj – TIFF – ediția din acest an – a prilejuit o surpriză prin prezentarea în premieră a versiunii digitalizate a filmelor lui Mircea Daneliuc: Iacob și Probă de Microfon.

Este evenimentul de vârf al festivalului, având în vedere reacția invitaților străini. Vorbim de filme românești din anii ’80. Străinii nu cunoșteau filmele și nici cine e Daneliuc…contribuția lui la filmul românesc. Am avut oameni bulversați de Iacob dar și de Probă de microfon. Oameni care au spus că filmele acestea trebuie să circule. Reacția străinilor văzând filmele lui e elocventă. Am primit o propunere de la Festivalul de la Salonic, un festival foarte important care dorește să-i dedice lui Daneliuc o retrospectivă.

Rolul nostru este de a pune în circulație filmele de arhivă din cinema-ul românesc… vârfurile acestuia…. de a arăta că filmul românesc vine din urmă și nu s-a născut odată cu noul val. Cred că e unul din succesele importante ale festivalului.

Versiunea integrală a interviului cu regizorul Tudor Giurgiu poate fi ascultată la Radio Clasic, duminică 21 iunie, de la ora 10:00, în emisiunea Cine? Cinema!