×

Un an de la moartea lui Alexei Navalnîi: comemorări sub amenințarea represiunii

Un an de la moartea lui Alexei Navalnîi: comemorări sub amenințarea represiunii

La un an de la moartea opozantului Alexei Navalnîi într-o închisoare din Arctica, susținătorii săi se pregătesc să organizeze evenimente comemorative în întreaga lume. Deși orice manifestare publică în Rusia în onoarea lui Navalnîi este extrem de riscantă, apropiații săi nu renunță la ideea de a-i păstra vie memoria.

În Moscova, oamenii sunt așteptați să se adune la mormântul său din cimitirul Borissovskoie, însă avertismentele transmise de canalele pro-Kremlin arată că autoritățile vor monitoriza îndeaproape orice tentativă de omagiu public.

O opoziție slăbită, dar încă activă

Moartea lui Navalnîi, survenită în condiții neelucidate la 16 februarie 2024, a lăsat mișcarea de opoziție rusă într-o poziție fragilă. Personalitatea sa carismatică și mesajul său anti-corupție reușiseră să adune în jurul său un nucleu solid de susținători, însă dispariția sa a fost o lovitură devastatoare.

Majoritatea liderilor opoziției se află acum în exil, în timp ce în Rusia, regimul Putin continuă să exercite o represiune dură asupra oricărei forme de disidență. Membrii și susținătorii Fondului Anticorupție (FBK), organizația fondată de Navalnîi, sunt etichetați drept extremiști, iar simpla menționare a numelui său fără o precizare oficială în acest sens poate atrage sancțiuni severe.

Evenimente comemorative în întreaga lume

Conform declarațiilor fostului său colaborator Leonid Volkov, susținătorii lui Navalnîi organizează evenimente în mai multe orașe din lume. Acestea includ mitinguri, marșuri, proiecții de documentare despre viața și activitatea sa, dar și ceremonii private.

Văduva sa, Iulia Navalnaia, care a preluat conducerea mișcării de opoziție, va participa la o ceremonie la Berlin, unde trăiește o comunitate semnificativă de ruși exilați. Într-un mesaj transmis pe Telegram, Volkov a îndemnat oamenii din Rusia și din diaspora să se întâlnească pe 16 februarie pentru a-i aduce un omagiu.

Amenințări și supraveghere în Rusia

În Moscova, unde autoritățile ruse au încercat să reducă la tăcere orice referire la Navalnîi, apelurile la comemorare sunt întâmpinate cu amenințări. Canalele de propagandă pro-Kremlin avertizează populația să nu se apropie de cimitir, sugerând că cei care o vor face vor fi monitorizați.

Jurnalistul Dmitri Smirnov, apropiat de Kremlin, a transmis pe rețelele sociale un mesaj care includea expresia „Big Brother și ochiul său mereu vigilent”, alături de o imagine a unei camere de supraveghere la intrarea în cimitir. Acest tip de avertisment a devenit o metodă obișnuită prin care guvernul încearcă să descurajeze orice act de comemorare publică a opozantului.

Persecuțiile continuă: jurnaliști și avocați în închisoare

În paralel, represiunea împotriva celor care au fost asociați cu Navalnîi continuă. Patru jurnaliști sunt în prezent judecați pentru „participare la un grup extremist”, acuzați că au produs materiale pentru echipa sa.

În plus, trei dintre avocații care l-au apărat pe Navalnîi au fost condamnați la pedepse între trei și cinci ani de închisoare pentru simplul fapt că au transmis mesaje din partea acestuia în timpul detenției sale.

Un deces încă neelucidat

Moartea lui Alexei Navalnîi rămâne învăluită în mister. Oficial, autoritățile ruse susțin că acesta a murit în timp ce se plimba în curtea închisorii, însă circumstanțele dispariției sale ridică numeroase semne de întrebare.

Navalnîi fusese arestat în ianuarie 2021, imediat după întoarcerea din Germania, unde se recuperase după o tentativă de otrăvire cu Noviciok. El l-a acuzat direct pe Vladimir Putin pentru această tentativă de asasinat, însă Kremlinul a negat orice implicare.

În decembrie 2023, el a fost transferat într-o colonie penală extrem de izolată, situată dincolo de Cercul Polar Arctic, unde urma să execute o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”.

Lupta opoziției ruse: între exil și represiune

După moartea lui Navalnîi, opoziția rusă a încercat să își continue activitatea din afara țării. În noiembrie 2024, Iulia Navalnaia și alți opozanți de marcă au organizat la Berlin un marș împotriva lui Putin și a războiului din Ucraina, reușind să adune aproximativ 2.000 de persoane.

Cu toate acestea, opoziția rusă se confruntă cu dificultăți majore în găsirea unei strategii eficiente împotriva regimului de la Moscova. Pe lângă represiunea internă, mișcarea este afectată de disensiuni interne și lipsa unei direcții clare pentru viitor.

Reprimarea disidenței în Rusia: un climat de frică

În ultimii ani, sute de persoane au fost închise pentru opoziția față de regim sau față de războiul din Ucraina. Mii de cetățeni au fost intimidați, sancționați sau forțați să emigreze, în timp ce orice formă de protest este imediat reprimată.

Evenimentele de comemorare a lui Alexei Navalnîi din 16 februarie 2025 reprezintă nu doar un omagiu pentru liderul opoziției, ci și un test al capacității mișcării anti-Kremlin de a supraviețui și de a rămâne activă, chiar și în cele mai ostile condiții.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura