Un preot ortodox a fost arestat pentru că a ținut slujba pe durata restricțiilor impuse populației

Un preot ortodox a fost arestat sâmbătă în Grecia după ce a ținut o slujbă într-o biserică, în urma suspendării serviciilor religioase comandate de guver, în timpul focarului de coronavirus.

Mitropolitul Serafim al insulei Cypher, în largul coastei grecești, a ținut slujba religioasă vineri seară, înainte de sărbătorile de Paște Ortodoxe (19 aprilie), a informat AFP, citând surse ale poliției.

După denunțuri individuale, mitropolitul a fost interogat de poliție sâmbătă și a primit o notificare a legii. A fost eliberat după ce i s-a solicitat să urmeze măsurile aplicate de guvernul elen și de Biserica din Grecia, pe fondul crizei coronavirusului.

De la primul deces provocat de COVID-19 în Grecia, 12 martie, guvernul a adoptat măsuri stricte pentru a opri răspândirea virusului, închiderea școlilor, a afacerilor și a locurilor publice și interzicerea adunărilor publice cu mai mult de 10 persoane.

Biserică din Grecia, căreia nu i s-a cerut în mod expres închiderea de către guvern, a decis la începutul săptâmânii trecute să suspende slujbele și să țină bisericile deschise doar pentru „rugăciuni individuale”. Biserica s-a conformat astfel solicitării Ministerului Educației și Religiei a care a cerut suspendarea „tuturor sărbătorilor religioase din toate bisericile, cu excepția înmormântărilor și a rugăciunilor individuale”.

Începând de joi, 222 de încălcări ale măsurilor guvernului au fost raportate în Grecia și 233 de persoane au fost arestate, potrivit unei declarații a poliției grecești.

Grecia a înregistrat 13 decese și 530 de cazuri de coronavirus, conform ultimelor cifre oficiale.