Un tânăr din Brașov, arestat pentru acte de terorism

Getting your Trinity Audio player ready...

Un tânăr în vârstă de 22 de ani din Brașov a fost arestat preventiv în urma unei operațiuni desfășurate de polițiștii Inspectoratului General al Poliției Române – Serviciul de Investigare a Infracțiunilor de Terorism și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurorii DIICOT.

Conform anchetei, tânărul bănuit, identificat ca fiind Claudiu Adrian C., ar fi creat un cont pe o platformă de socializare în cursul anului 2023. În mod repetat și la diferite intervale de timp, el ar fi adus elogii unor organizații teroriste din Orientul Mijlociu și liderilor acestora, având intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism.

În aceeași perioadă, folosind sisteme informatice, bănuitul ar fi accesat și distribuit materiale de propagandă teroristă online, încercând să însușească ideologia teroristă într-un proces de radicalizare. Mai mult, acesta ar fi accesat și distribuit în mediul online un material care conținea instrucțiuni referitoare la fabricarea sau folosirea de explozivi, arme de foc sau orice alte arme periculoase, precum și la tehnici specifice de săvârșire sau sprijinire a actelor de terorism.

Pe 15 noiembrie 2023, a fost efectuată o percheziție la locuința tânărului, unde au fost găsite și ridicate sistemele informatice utilizate în săvârșirea infracțiunilor.

Procurorii DIICOT au decis reținerea bănuitului pentru 24 de ore, iar la data de 16 noiembrie 2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București a dispus arestarea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a fost demarată la solicitarea Serviciului Român de Informații și s-a desfășurat cu sprijinul de specialitate al acestei instituții. Ancheta este în curs, iar autoritățile continuă să monitorizeze orice potențială activitate teroristă sau legătură cu grupuri extremiste.