Un text de Ana Blandiana, ales „poemul săptămânii“ de cotidianul britanic „The Guardian“

„Animal Planet”, unul dintre poemele Anei Blandiana, a fost ales de cotidianul britanic The Guardian, poemul săptămânii. Carol Rumens, cea care semnează articolul, scrie că poemul „permite posibilitate imaginativă şi rămâne deschis posibilităţii credinţei”.

Jurnalista The Guardian, de asemenea poetă, comentează „Animal Planet”, de Ana Blandiana, similar elevului la şcoală, strofă cu strofă, vers cu vers. Rumens scrie că „la început, Animal Planet nu sună ca o rugăciune”, începând cu o meditaţie asupra sinelui: a celui care transmite şi, implicit, a fiecărui om.

Poemul are drept lait-motiv versul „Mai nevinovata, dar nu nevinovata” care, în opinia lui Rumens, „sugerează crucificarea morală a animalului uman”. De asemenea, aceasta mai scrie că ideea centrală a poemului vine dintr-o incompatibilitate logică care se regăseşte în textele fondatoare încâlcite ale iudeo-creştinismului.

Folosind-o , ca un soi de punte, interesanta metaforă mixtă care încheie prima strofă, în care sângele permite „opaiţului vieţii” să ardă în continuare, duce poezia spre un teritoriu ca de vis, aproape unul realist magic”, mai scrie în articolul publicat de The Guardian.

Ajunsă la ultima strofă, jurnalista scrie că „o judecată aspră este livrată unui Dumnezeu care nu mai este fiinţa supremă-poate nu mai mult decât un egal. În acelaşi timp, enigma teologică rămâne”. Rumens îşi încheie articolul, punctând că, în poemul Anei Blandiana, „necunoscutul e intact- şi tăcut”