Una dintre bijuteriile arhitecturale din Craiova, demolată ilegal

După ce a fost lăsată în paragină și au aflat că se fac demersuri pentru introducerea sa pe lista monumentelor istorice, proprietarii unei clădiri din Craiova, considerată de specialiști a fi o bijuterie arhitecturală, au decis să o demoleze peste noapte, în mod ilegal.

Și cu toate că imobilul situat pe strada Sfinții Apostoli nr. 37 din Craiova nu se află în circuitele propuse de Asociația Arche în cadrul proiectului Castle Break, inițiatorii acestuia au avut-o în vizor de-a lungul timpului și declară acum că deplâng sărăcirea culturală a Craiovei prin dispariția acestei clădiri.

Activiştii pentru salvarea monumentelor au depus sesizări pentru salvarea casei, prea târziu însă. Din istoria de un veac a rămas acum doar moloz. Cu toate acestea proprietarul s-a ales cu o amendă de 70.000 de lei şi o plângere penală.

Casa, cu un stil arhitectural unic pentru Craiova, s-a prăbuşit la pământ în câteva clipe. Activitiştii pentru salvarea monumentelor au oprit pentru scurt timp demolarea, dar minunea nu a ţinut decât o zi.

Până acum câteva zile, aici era o bijuterie arhitecturală în stilul art-nouveau italian. Acum, dincolo de aceste garduri, sunt doar nişte ruine.

Construită în 1912, a aparţinut în perioada interbelică unui colonel din Armata Română. Moştenitorii săi nu au clasat-o ca monument, au preferat să o vândă cui a dat mai mult. Acum o săptămână, cei care luptă pentru salvarea monumentelor au depus dosarul pentru clasarea casei drept monument. Prea târziu însă.