„Uneori compromitem eficacitatea unui tratament împotriva cancerului cu o dietă proastă”

Getting your Trinity Audio player ready...

Dietele pot juca un rol esențial în procesul oncologic. În primul rând, în prevenirea bolii, o dietă bogată în legume și fără alimente ultra-procesate și carne roșie poate reduce riscul factorilor de cancer, cum ar fi obezitatea sau diabetul. Totuși, rolul nutriției la pacienții cu tumoare diagnosticată devine din ce în ce mai semnificativ. Deși o nutriție adecvată nu va vindeca boala, aceasta poate ajuta la optimizarea tratamentelor și la evitarea toxicităților, conform lui Miguel Quintela, directorul Programului de Cercetare Clinică de la Centrul Național de Cercetare Oncologică din Spania (CNIO).

Miguel Quintela, în vârstă de 47 de ani, este oncolog la Spitalul 12 de Octubre din Madrid și își împarte timpul între cabinet și laborator. El subliniază importanța unei diete sănătoase ca o armă suplimentară în terapia cancerului. Recent, a lansat o inițiativă numită TNCterapia, care oferă diete personalizate pentru a satisface nevoile pacienților. Compania a adunat toate dovezile științifice disponibile și, prin intermediul unui algoritm, creează linii directoare nutriționale care sunt transformate într-un meniu de 15 zile.

Evidența științifică privind potențialul nutriției de a interveni în procesul oncologic este din ce în ce mai convingătoare. Quintela menționează că alimentele procesate pot alimenta tumorile cu fructoză, un tip de zahăr. De asemenea, el recomandă o dietă vegetariană și evitarea alimentelor procesate.

Miguel Quintela subliniază că o dietă sănătoasă poate juca un rol crucial în tratamentul cancerului, dar recomandă ca pacienții să nu încerce să se auto-trateze și să consulte un specialist înainte de a face modificări semnificative în dieta lor.